Pages Menu
TwitterRssFacebook
Meni kategorija

Tekst napisao dana нов 19, 2014 u kategoriji Košarka, Polusvet | 5 komentara

Bajaga NBA Rankings

Bajaga NBA Rankings

Posle izvesne pauze, evo još jednog NBA teksta na Polusvetu. Sezona je krenula silovito, u nekim trenucima toliko sumanuto da sada već postoji bojazan da Oklahomu nećemo gledati u plejofu zahvaljujući povredama, iako imaju dvojicu od najboljih deset košarkaša na svetu. Mnogo je sitnih i interesantno-razvijajućih priča prisutno, kao što su npr. Adetokumbo, Eron Gordon, ludi matori Kobi, i Minesota, a mnogo i nedoumica koje se tiču timova koji bi trebalo da igraju bitnu ulogu u onome što je najbitnije – u šibanju za titulu. Ovde ću o nekim timovima napisati stvari koje su mi bile interesantne, a  vezane su za njih na ovom početku sezone, uz Bajagin sud koji će se ticati vere u to da dotični tim ima kapacitet da postigne neki od svojih ciljeva.

Ciljevi variraju, tako da ako Bajaga pokaže naklonost prema jednom timu, a prema drugom ne, to ne znači automatski da je srećni tim kvalitetniji od drugog košarkaški; jednostavno, sve se tiče konteksta, tj. odgovarajućih ciljeva.

NBA je super, i o njemu ima toliko toga da se piše, sada to što ovo ne čita niko živ, nije problem za mene, bitno je da moja pametovanja ostanu dokumentovana. U skorije vreme ću pokušati da se značajnije aktiviram u tokove koji se tiču Lige.

Za sada, evo nekakvih predviđanja posle tri nedelje NBA košarke, posle kojih je svako ko je uravnotežen svestan da ništa ne zna, a blogeri misle da sve znaju:

SAN ANTONIO

Sparsi su prošle godine osvojili titulu, veoma ubedljivo. I šta su onda uradili ovde godine? Produžili su sve one igrače koji su ih do te titule i odveli. Pritom se konkurencija nije naročito popravila u njihovoj konferenciji, a značajno nije ni na istoku. (Sa izuzerkom Čikaga, za koji se može reći da je ove godine upao u status potencijalnog kontendera, ali o njima malo više malo kasnije.) I zdrav mozak nalaže da ih i ove godine posmatramo kao favorite, uzevši u obzir sve poznato. Ali, kako to već biva kada se prati neki sport, mnogim fanovima, a i novinarima je od same igra bitnija potreba da se sportska dešavanja ukalupe u nekakve priče i bajke kako bi sam sport gledaocima više ličio na seriju Lost ili seriju Sulejman. I tako se odjednom javi skepsa na potpuno nadiskustvenom nivou: „previše su se psihički oni istrošili u ova dva finala, ccc…“ ili „toliko su dobro igrali prošle sezone, tako da nema šanse to da ponove ove…“ ili „nisu još produžili Kavajev ugovor, to je štetno po atmosferu u svlačionici…“ itd. Jasno, ništa od ovoga nema veze sa košarkaškom igrom i mi se tome nećemo baviti. Sa druge strane, ne poričem ja da su ponekad u košarci bitni nekošarkaški elementi, ali mišljenja sam da tim koji dobro igra košarku uvek pobedi tim koji posle utakmice ode zajedno u bioskop da gleda Malog Budu.

Sada, Sparsi jesu imali problema sa povredama pre ove sezone, i tu je najznačajnija za njih ona Spliterova (list). Ali sistem (oh taj famozni Sistem!) ne trpi jer su već toliko uigrani pa Dijao, Boner i Bejns imaju dovoljno u glavi i mišićima da začepe rupe. Mils se od povrede ramena vraća u januaru, Belineli od prepone uskoro, u krpljenju odsustva njih dvojice najviše im je pomogao Kori Džozef. Jedino što bi moglo da bude značajniji problem je infekcija oka Kavaja Lenarda, jer sa njim sigurno neće rizikovati ni najmanje, tako da tu možda dođe do neke pauze, a njega je već dosta teško nadoknaditi.

Kad smo već kod Kavaja, naravno da će SA mečovati svaku ponudu koju bude dobio. Sada, to će na kraju verovatno biti maks ugovor, jer će mu neka Filadelfija ponuditi maks čisto da zajebava San Antonio. Neće ga se oni odreći ni pod razno.

Imaju Tima, Manua i Tonija, uz pomoć Popovih rotacija, sva trojica će ostati živi i zdravi za plej-of, a onda se svima ostalima loše piše.

Sve u svemu, ne samo da mislim da će svima biti veoma teško da ih skinu sa trona, već bi mi bilo veliko iznenađenje da ne budu prvi u regularnom delu. Bajagin sud:

e7jdj

KLIPERSI

Svi kažu: Klipersi su dobri, Blejk je dobar, Pol je dobar naravno, DiAndre je baš dobar zamisli, ali fali njima ono nešto znaš, nešto ne izgleda dobro kad ih gledaš. I onda dođu uticajni NBA novinari, kolumnisti i analitičari i uglas saopšte neznalicama u raji: njima fali stoper na boku! Met Barns je bio stoper na boku (mada nikada nije bio nešto specijalno, da vam ja kažem, ali ajde, nije bio gori od Kroforda), a Met Barns je odjednom zaboravio da šutira trojke. Ovo stvarno jeste čudno – kako neko ko je sasvim solidno umeo da šutira trojke prošle sezone posle leta ima značajnih problema da pogodi obruč? Samim tim, cena mu je vrtoglavo pala, tako da sada ne mogu da ga zalivade ni za šta. Ispao je iz petorke pa sada im je backcourt Pol, Redik i Kroford, tako da u odbrani zviždi na sve strane. Pritom, mišljenja sam da Diandre uopšte nije tako dobar odbrambeni igrač kakvim se percipira, ni u zaštiti reketa, ni u jedan na jedan odbrani, a Blejka znamo, koliko god da se popravlja u defanzivi, i dalje je to prosek u najboljem slučaju. Sada oni gledaju da trejduju za stopera na boku, i da za njega daju Kroforda, tako makar kažu. I šta će onda, kada dovedu Vilsona Čendlera ili koga već? Kome će da daju da dribla loptu kada nema Pola? Kažu Farmar je dobar, jes dobar, kada igra u Makabiju je dobar! U svakom slučaju, čeka ih dobra regularna sezona, izazvaće SA za prvo mesto na zapadu, ali do titule će teško, nisam optimista. A Bajaga, šta kaže Bajaga?

ecc5y

Eto.

KLIVLEND

Svi smo se malo zaleteli, ja prvi. Sada bi najbolje bilo da se svi koji su fantazirali o nenadjebivom napadu Klivlenda pospu pepelom. E pa ja neću, spoiler alert, još u njih verujem kao tim koji izlazi u finale iz istoka, ili koji će makar ozbiljno namučiti Šikagou na tom putu. Tek sada počinje da se ceni kontinuitet, dobri stari kontinuitet, koji je prošle sezone onako izranjavani Majami doveo do finala. Sistem (oh Sistem!) Spolstre i Rajlija je postao sistem tek kada je imao malo lufta da se uhoda. Trebaće toga i ovde. Odbrana je već dobra, mislim u odnosu na mogućnosti i očekivanja. Ne može da ne bude šuplje kada su bekovi Irving i Vejters (stvarno su ka-ta-stro-fal-ni) na parketu, ni Lav im ne pomaže baš. Ali nekako se drži to na okupu uz dovoljno minuta Meriona, i dovoljno crkavanje Lebrona u odbrani. Da ne dužim, imam poverenja u Lebrona (ma zamisli) i šut koji imaju oko njega. Dajte mu loptu na sredini, postavite mu pokoji pik, već će on naći šutere koji čekaju u ćošku. Već sada je napad odličan, biće istorijski dobar. Dakle, Bajagin sud:

ecc49

TORONTO

Što je Lauri dobar! I prošle sezone je bio, ove je tek. Krispolovski asistira i krispolovski ne gubi lopte, a to je uvek znak koji ukazuje na elitnog plejmejkera. Jak je ko bik onako mali, rastura sitnije plejeve na terenu. Derozan je i dalje solidan u svojoj roli, bilo bi mu korisno da nauči da šutira trojku, uvek je dobro kada možeš da daš tri poena umesto dva, je li. Njihova snaga je duboka rotacija sa mnogo solidnih igrača od kojih uvek makar neki ima solidnu rolu, i to obilje mogućnosti ih do sada i drži na ovom odličnom skoru, uz dosta lak raspored da budemo iskreni. Njihov problem u uključivanju za titulu predstavlja manjak dobrih visokih, jer u napadu nemaju baš neko oružje pod košem, najčešće se oslanjaju na neke streč fazone koristeći Amira Džonsona ili Patrika Patersona. I pored sirove snage Valančunasa, to je smrt kada recimo nalete na Šikagou. Sve u svemu, Uđiri primenjuje svoju socijalističku formulu iz Denvera, tj. desetak prilično ravnopravnih igrača i to za sada funkcioniše.

Bajagin sud je:

ecc7c

… ali u smislu da će moći da ozbiljno izazovu Klivlend ili Šikagou za prvaka istoka. U to da će biti odličan tim, uigran, zabavan za gledanje i uspešan u regularnoj sezoni, verujem skroz naskroz.

ŠIKAGOU

Ma jaki su ko crna zemlja. Delovali su jaki i pre sezone samo kada im baciš pogled na roster, a sada, sada deluju nepobedivo na istoku, pa čak i uz poneku povredu koja će verovatno opet biti neminovna. Odbrana je rasna, kao što je uvek bila pod Tibodoom, a napad je na putu da bude top 5 sa svim ovim inovacijama koje su nabavili tokom ofsezone. Batler šutira nestvarno, i uz onu odbranu koju igra, teško će biti Bulsima da ga zadrže ako ne budu želeli da plaćaju porez (a vrlo verovatno da neće, kakve su oni štekare mrtve). Danlivi je večito podcenjena igračina, a sa Dagijem i Mirotićem imaju dve odlične šuterske opcije sa klupe kojima mogu da šire reket za slash-and-kick igru Rouza i Bruksa, koja se pokazuje odličnim oružjem. A možda i najbitniji dodatak je mogućnost Paua da igra u postu leđima, i da odatle vraća povratne u čemu je možda i dalje najbolji u ligi. Jednostavno, ovo nije onaj tromi napad iz prošle godine, ovo je napad koji je zapravo opasan i raznovrstan.

Sve one napredne statistike se na kraju svedu na dve: offensive efficiency i defensive efficiency, tj. koliko poena timovi prosečno ubacuju na sto poseda i koliko poena prosečno primaju na sto poseda. I u jednom i u drugom su osmi, dakle u prvoj trećini, a to je uvek dobar znak. Uzmimo u obzir i da deluju kao da će se u oba smera još poboljšavati do kraja sezone. Samo da ostanu koliko-toliko zdravi i konačno imamo pravog-pravcatog kontendera sa istoka u poslednje četiri godine koji nije Majami.

Bajagin sud:

ecc1m

SAKRAMENTO

Sada je već jasno koji će ovde Bajagin sud biti, samo moram da napomenem da se Bajagina prognoza ne tiče učestvovanja u borbi za titulu, već igranja u plejofu. Iako znači mislim da neće videti plejof, moram da priznam da stvarno deluju odlično na početku ove sezone, toliko odlično da su mnogi već počeli da ih guraju tamo gde im još nije mesto. Razlozi za tu dobru igru i taj preterani entuzijazam po pitanju Kingsa se na kraju svode na jedan jedini – sazrevanje i dalje napredovanje Demarkusa Kaznsa. On je svake godine jedan od glavnih kandidata za onu nagradu za igrača koji je najviše napredovao, on svake godine prilazi bliže svom plafonu koji je u vreme kada je draftovan delovao toliko daleko. Mnogi su mislili da nikada neće ispuniti potencijal, ukoliko ne prestane da bude budala, i on je svoje idiotluke zaista značajno umanjio. Ali nema to veze toliko sa tim što ne pravi tehničke greške više, ili što je finiji prema saigračima i protivnicima, to ima veze sa tim što čovek jednostavno pametnije igra, naročito u odbrani. (To najbolje zna naš Raduljica, šmrc.). On je sada sasvim solidan odbrambeni igrač, a u napadu može da poentira na toliko različitih načina da je prilično zastrašujući za svaku odbranu. Geja su potpisali za oko 13 miliona po sezoni na 3 godine, što je veoma prihvatljivo, eventualno malkice više nego što bih mu ja dao, ali krajnje prihvatljivo. Gej igra bolje nego u Torontu, ova uloga mu mnogo više priliči, kada nije glavni igrač. Onaj brainfart rukovodstva Kingsa u kojem su oterali Ajzeu Tomasa a doveli Kolisona se ispostavio kao ne toliko loš, budući da tog Kolisona svi saigrači iz nekog razloga vole, voleo ga je i Pol, evo sada i Kazns, a ne uzima mnogo šuteva (zato što ne zna da šutira rekli bi zli jezici hohoho). U svakom slučaju, i dalje je to tanko za bilo kakvu ozbiljniju borbu za plejof, ali neka se raduju navijači Kingsa, konačno i imaju zbog čega, imaju pravog ol-stara i tim koji igra interesatnu košarku.

Bajagin sud:

ecc8m

Podelite sa prijateljima...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0
Nikola Novakovic

Autor: 

  Društvene mreže:
 • facebook
 • googleplus

5 Komentari

 1. Tekst bi bio odlican, da ne predstavlja prepisivanje misli Grantland podcasta, pogotovo poslednjeg podcasta Zach Lowe.

  Koliko god sam se nadao da je autor kolumne to sve sam smislio, suvise je recenica i misli uzeto iz razgovora Zach Lowe i Kevina Arnovitza.

  Smtram da je daleko bolje napisati autorski tekst koji je malo manje strucan, nego uraditi ovako nesto.

 2. Šta da ti kažem Marko, podkast jesam slušao, kao što slušam njegove podkaste generalno, i neke ideje su mi bile super, pa sam ih ubacio u tekst. Ali ako se na primer slažemo da je Diandre lošiji odbrambeni igrač nego što je to njegova reputacija, ili ako mislimo da je zamena Kolison-Tomas na kraju ipak ispala okej potez, što ja to ne bih napisao?

 3. dupli post

 4. Ne svidja mi se sto pratis njihov tok misli, koristis dosta njihovih izraza. Inace, smatram da je Lowe sjajan, kako u svom podcastu, tako i kad gostuje kod SImmonsa, a naravno i u svojim kolumnama.

  Sto se tice Collison Thomas poteza, to jos ne mozemo da znamo, mada se cini da ce biti ok. Sto se tice DeAndrea, i dalje nije elite defender, ali moze da bude. Svakako napreduje kod Doca, mada bi mozda napredovao i bez Doca (njegove ekipe ne igraju odbranu na nivou Bostona iz ere Thibodeau-a kao pomocnog trenera Bostona).

 5. Šta se može, ja pišem kako mislim da treba, ako ima previše Loua u meni, jebi ga, nije to zato što hoću da ga pokradem, već zato što mi je ostao u glavi.

  Ma Diandre je u svakom slučaju napravio veliki pomak, od budale tipa Mekgi do korisnog igrača u odbrani. I dalje previše lovi banane na štetu pravog zaključavanja reketa, ali zato kada neku uhvati to bude na top10-u.

  Ja ni o Doku nemam neko preterano mišljenje, ništa ja nisam video da on preterano ingeniozno radi, u svakom slučaju daleko od toga da je loš (očigledna je razlika Dok-Del Negro u Klipersima, e to je loš trener), ali od titule i sezone posle, nisam video od njega ništa naročito. Mislim i nije teško igrati najbolju odbranu lige sa najboljim odbrambenim igračima lige (Garnet, Rondo i Pirs 2008. i najboljim stučnjakom za odbranu lige – Tibodo kao što si rekao).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *