Pages Menu
TwitterRssFacebook
Meni kategorija

Tekst napisao dana сеп 25, 2015 u kategoriji Košarka, Polusvet, Sport | 10 komentara

Eurobasket 2015 – Polusvet Awards

Eurobasket 2015 – Polusvet Awards

Prošle godine ste imali priliku da vidite Polusvetove nagrade po završetku Mundobasketa 2014, ovog puta turnir za nagrađivanje je Eurobasket 2015. Ovde će biti dosta petorki prvenstava, pa nemojte da pizdite ako u neku petorku nabijem tri četvorke i nijednog pleja npr, sve to ima svoj razlog, ne sumnjate nikad u Polusvet.

Elem, da sumiramo proteklo Evropsko prvenstvo na ovom našem sajtu putem dodele nagrada:

MVP

pau-gasol

Pau Gasol

Kada u odnosu na tebe svaki drugi centar na turniru izgleda kao Dejan Musli, a nije Dejan Musli, onda to znači da si uspostavio neprismrdljivu dominaciju. (”Neprismrdljiv” je reč koju sam upravo izmislio, to je u stvari pohvala, znači da niko ne može da ti prismrdi.) Svi i njihova baba znaju koliko je Pau ovde bio dominantan, tako da neću ovde ništa pisati.

Ono što je možda zanimljivo (budući da je Pau prešao igricu u realnom vremenu) je da razmislimo kako se Pau kotira na listi najboljih evropskih košarkaša u modernoj istoriji (od osamdesetih naovamo). Taman napišite u komentarima gde ga vi vidite.

ALL STAR TEAM

jonas maciulis

PG: Serhio Ljulj

SG: Nando De Kolo

SF: Jonas Mačiulis

PF: Pau Gasol

C: Rudi Gober

Trener: Serđo Skariolo

Gober i Ljulj su odigrali odbranu na ključnim mestima i u ključnim trenucima i nemerljivo doprineli uspesima svoja dva tima (o čemu će biti reči u delu o odbrambenim nagradama). Za Gasola neću ništa da pišem, ovo što je on igrao na ovom turniru mora da pogleda svako ko voli košarku. De Kolo je bio najbolji igrač Francuske u napadu, i u odsustvu dobrog Parkera, Do Kolo je svojim ulazima i šutevima iz driblinga ključno doprineo francuskoj bronzi. Mačiulis je verovatno drugi najveći heroj ovog prvenstva, čovek je izdigao svoju igru do tog nivoa da je izgledao kao evropski Lebron. Najraznovrsniji igrač ovog turnira, mogao je da te napadne i driblingom, i u postu, pogađao je kako otvorene, tako i teške trojke, odlično je dodavao, i bio je jedan od najboljih odbrambenih igrača na perimetru na turniru, svaka čast Mačiulise!

SECOND ALL STAR TEAM

danilo gallinari

PG: Serhio Rodriges

SG: Tomaš Satoranski

SF: Danilo Galinari

PF: Nemanja Bjelica

C: Jonas Valančunas

Trener: Jonas Kazlauskas

Sveti Sava je opet plesao sa loptom i pratio oca ovog prvenstva, Paua, onako kako on uvek ume. Satoranski je ovde izgledao kao evropski Vestbruk. Galinari je u prvih nekoliko utakmica delovao nezaustavljivo, ja ga nikada nisam video da igra baš ovoliko dobro, kao što je igrao na ovom turniru. Bjelica je takođe do eliminacione faze demonstrirao kakva je igra jedne savršene četvorke. Valančunas je igrao maksimalno angažovano, nije nikome dao da se ustremi na njegov koš, komandovao je odbranom, a u napadu je kažnjavao svakog sitnijeg protivnika.

Što se tiče trenera prvog i drugog tima prvenstva – bitno je da mi u Srbiji znamo da su oni sranje treneri, bitno je da mi njih opljunemo kad god stignemo. To što su oni osvojili zlato i srebro i što su omogućili svojim timovima da maksimizuju potencijale, nije bitno. Bitno je da ”srpska košarkaška javnost” zna da je ”klupa njihova Ahilova tetiva”.

LVP

parker i novicki

Toni Parker i Dirk Novicki

Naravno da njih dvojica nisu bili najgori igrači prvenstva, ali su najupečatljiviji jer su delovali kao senke onih nekadašnjih igrača koji su nosili svoje timove do medalja. Ovaj Dirk i ovaj Toni izgledaju kao da su došli do kraja košarkaškog puta i to je jedna tužna priča. Njihovi timovi nisu uspeli da ostvare zacrtano, u mnogome zahvaljujući i bledoj igri ove dvojice legendi, i pitanje je da li ćemo ih opet gledati u značajnim ulogama u reprezentacijama ove dve zemlje.

NO STAR TEAMS

sergej monia

Naglasio bih pre predstavljanja ove tri No Star petorke da one nisu slagane po kvalitetu (tj. nedostatku istog), već sam pokušao da sačinim tri uravnoteženo užasne petorke sa ovog Eurobasketa.

PG: Denijel Heket

SG: Džejkob Pulen

SF: Hajko Šafarcik

PF: Sergej Monija

C: Ante Tomić

Heketu se ne može toliko ni zameriti što nije ništa ubacio tokom celog prvenstva, morao je neko i da ne šutira pored onih aždaja. Pulen je od predviđenog najboljeg bio najgori igrač gruzijske rotacije. Šafarcik po prvi put od kada gledam nije služio apsolutno ničemu, jer nije mogao ni da dribla, ni da šutira, a zahvaljujući manjku centimetara, ni da brani ikoga. Moniju nikada nisam gledao da nije bio užasan, pitanje je samo da li ima gorih od njega, inače mu je mesto u ovim No Star timovima zagarantovano. Tomić je svoju najbolju utakmicu naravno odigrao protiv Holandije, a Češkoj je u prvoj eliminacionoj utakmici ubacio 0 poena uz 2 skoka za 15 minuta.

uros slokar

PG: Dontej Drejper

SG: Ej Džej Sloter

SF: Melih Mahmutoglu

PF: Uroš Slokar

C: Dabl-Dabl Mašina Furkan Aldemir (3,2ppg, 3,7rpg)

Ako dovedeš crnca da ti za 6 utakmica ubaci 6 poena i šutne ukupno 6 puta, onda definitivno nisi doveo dobrog crnca. Drejper je bio najgori crnac na prvenstvu. Što se Slotera tiče, kada neko kome je šut za 3 najjače oružje šutne trojke 17%, onda mu ne gine mesto u No Star timu. Naš prijatelj Melih nije bio ni za kurac sa sve šutom iz igre 28%, o njegovom sunarodniku Furkanu Dendinom ljubimcu nemam šta drugo da kažem osim ove statistike što mu pored imena stoji, a Uroš Slokar potpada u tu kategoriju u kojoj je i Sergej Monija – on ima zagarantovano mesto u ovom timu.

Ponkrashov

PG: Anton Ponkrašov

SG: Jure Balažič

SF: Jirži Velš

PF: Milan Milošević

C: Ragnar Natanelson

Pera Božić bi sigurno sada bio brži od Antona Ponkrašova-hodajuće mumije, minutaža Jureta Balažiča i njegovi postoci za tri i iz igre (21 i 31%) dobro ilustruju koliko je Slovenija bila jadna, Jiri Velš je sporiji od mene, čini mi se, Milana Miloševića nisam gledao jedno sedam godina, ali je on i dalje onakav kakvim ga pamtim. O dobrom Ragnaru smo već pisali ovde.

Propustio sam mrtvog Ričarda Hendriksa kojeg sam još igrom traginčnih slučaja i imao u svojoj ekipi u Virtuelnom selektoru i koji je za 22 minuta u igri protiv Hrvatske uspeo da zabeleži nula poena. Ali eto bilo je i dosta gorih, toliko zapravo da sam Hendriksa izostavio iz prve tri No Star petorke koje sam sastavio. Gjorgji Čekovski bio odigrao bolje na jednoj nozi.

Inače, kada sam pisao tekst koji se ticao osmine i četvrtine finala prijavio sam da onaj Pržemek Karnovski iz Poljske uopšte nije loš potencijal. I naravno, nisam mogao da ne primetim da mu je ime izrazito komično. Pržemek! Sada, kada sam rovario po statistikama prvenstva kako bih napisao ovaj tekst, shvatio sam da je njegovo pravo ime u stvari Pržemislav. Hahaha, idi u kurac, Pržemislav je najjače ime koje sam čuo u svom životu.

DEFENSIVE MVP

sergio llull

Serhio Ljulj

Iako sam se do poslednjeg momenta dvoumio da li da ova nagrada ode u ruke Goberu ili Ljulju – čast je ipak pripala Menorčaninu, ili kako sam mu ja upravo smislio ime u duhu vrlih novinara Sportskog Žurnala – Pejtonu sa Baleara!

Pejton sa Baleara je svojom agresivnom i agilnom odbranom namučio svakog bitnog beka protiv kojeg je igrao i ubedljivo je najzaslužniji za ovo zlato španaca posle Gasola. Glavni bekovi protiv kojih je igrao (Teodosić, Spanulis, Parker i Kalnietis) nisu bili u nekim bajnim formama na turniru, ali se Ljulj pobrinuo da niko od njih nema onu jednu usersku utakmicu koja bi mogla da pomrsi konce Špancima. A ako je neko sklon tim userskim utakmicama iznebuha – onda su to ova četvorica.

Gober možda jeste više doprineo medalji Francuske svojom odbranom nego što je Ljulj doprineo medalji Španije svojom, ali ova je zlatna, a ona bronzana. Uz to, ovo je nagrada Polusveta za mnoge Ljuljove godine kojima je maltretirao evroligaške protivnike svojom odbranom, a Gober će se već priznanja za igru u odbrani nadobijati tokom karijere.

ALL DEFENSIVE TEAM

rudy-gobert-edf

PG: Stefan Marković

SG: Serhio Ljulj

SF: Janis Adetokumpo

PF: Pau Gasol

C: Rudi Gober

Pržemislav!!!! AAAAA LOOOOL!!!! Što je još jače Poljaci imaju onog jednog lika koji se preziva Čž. I to mu je prezime – Čž! Kao neka onomatopeja udarca, čž! čž! čž! Najjači su Poljaci sa tim svojim jezikom. Upoznao sam neke Poljake preko leta, gotivni su bili, i nešto smo pričali – znate li kako oni izgovaraju onaj svoj grad Lođ? Ujđ! Kako brate Ujđ, šta se tu dešava, nikada neću skapirati…

Nego, da se mi vratimo našoj odbrambenoj petorci. Marković je bez pauze tokom prethodnih 5 godina jedan od najboljih stopera u Evropi, Ljulja sam već opevao, a Grik Frik može da čuva od jedinice do petice na ovom prvenstvu bez problema. Takođe je u stanju da prelomi utakmicu kontrama koje otvara posle ukradenih i blokada, i posle kojih može bez frke da sam povuče loptu i uhvati dvokorak sa 7 metara.

Pau je, osim svega onoga u napadu, dominirao i u odbrani državši reket pod ključem. Gober je bio najznačajniji igrač Francuske i njegova odbrana koša je bila 40% njihove bronzane medalje (njegovi skokovi u napadu su bili još 30%).

SECOND ALL DEFENSIVE TEAM

Zaza-Pachulia-georgia

PG: Pau Ribas

SG: Jonas Mačiulis

SF: Viktor Klaver

PF: Zaza Pačulija

C: Jonas Valančunas

Ribas im je bio od velikog značaja kao bek za presing, Mačiulis je na ovom prvenstvu delovao kao mini-Lebron u oba smera, Klaver nije baš najbistriji, ali je jako pokretan za svoju dužinu i visinu i par puta im je odbranom i mišićima doneo dobre periode u utakmicama (protiv Grka npr.), a Valančunas je bio alfa i omega najžilavije odbrane prvenstva.

Zazu moram u poseban pasus da odvojim, jedan od ljubimaca ovog sajta je ponovo pokazao koliki je car. Posle odlične sezone u Milvokiju i prelaska u Dalas, došao je da pomogne svom timu i radio je to onako kako najzvučnije ime i treba to da radi – najviše se trudio. U utakmici osmine finala mu je falio samo jedan malo bolji crni saigrač ili samo malo manje userski raspoložen Mačiulis. Jebi ga Zazo, ipak si pobednik, i nadam se da ćeš i dalje biti.

DEFENSIVE LVP

milos-teodosic-foto-fiba-1410559444-566875

Miloš Teodosić

Crni Teo u utakmici visokog intenziteta ne može da prati nijednog iole fizički moćnijeg beka na ulazu. Nije čak toliko ni da se gubi pa zaboravlja igrače, jednostavno je prespor i preslab da igra odbranu na višem nivou. Ako postoji neko u Evropi kome se to može oprostiti zbog kvaliteta koji donosi na drugoj strani, onda je to sigurno on.

NAJLJIGAVIJE GOVNO (RUDY FERNANDEZ AWARD)

Rudy+Fernandez

Rudi Fernandes

Mislio sam da je svaki put dodelim nekom drugom, a da ona ostane večno imenovana po njemu, ali jednostavno ne mogu. Rudi Fenrandes je toliko daleko od svih ostalih po pitanju jajarstva, da bi bio greh da je iko drugi dobije.

DABL-DABL MAŠINA (FURKAN ALDEMIR AWARD)

jan vesely

Jan Veseli

Nagrada je namenski smišljena da bih odao počast jednom od najvećih careva evropske košarke, mom bratu Grobaru Janu Veselom. Neke stvari nikada neće naučiti (skok-šut, driblanje, igru leđima), zato i nije uspeo u NBA, ali neke stvari nikada neće zaboraviti – kako se šiba za svoju reprezentaciju. Veselom je očigledno bilo užasno stalo da se nađe na tim kvalifikacijama za Olimpijadu i zajedno sa Satoranskim je svoje saigrače nosio do sedmog mesta. Najbolja motivacija tima je lični primer najboljeg igrača.

Inače, Veseli je imao 5 dabl-dablova na 9 utakmica na turniru.

TOP 5 DENDINIH PODŠTAPALICA

denda

 1. NEMA ŠTA! I kakva kontra Španaca, veliki asovi, nema šta!
 2. JOŠ KAKAV! Ostavili su samog Parkera, šuter je to, još kakav!
 3. I TO KAKAV! Kakva igra Gasola, majstor je to, i to kakav!
 4. EVO GA! Iiiiiii evo ga! Prva trojka Litvanaca u poluvremenu!
 5. UUUUUUU!!!!! Uuuuuuuu, kakva blokada Kufosa!

Ima ih još mnogo, ali već preti opasnost da se ovo pretvori u tekst o Dendi, a tu bi valjalo stati.

TOP 12 SMEŠNIH IMENA EUROBASKETA (ŠTA URADI KUME AWARD)

marko_sutalo_siroki_0202_1381700325

In no particular order:

Pržemek Karnovski, jasno

Aleksander Čž, takođe

Uvek relevantni i u ovoj kategoriji visoko plasirani Oguz Savaš

Evgenij Baburin

Takođe veteran ove kategorije – Kostas Kajmakoglu

Pavel Pumprla

Maksim Pustozvonov

Marko Šutalo – najprikladnije ime prvenstva, šutirao je kao da je njegova lopta, a ubacio 28% trojke

Džonatan Tabu

Timmy01

Janis TIMMA!!!!!!!

George Cincadze

Adin Vrabac

TOP 5 NE MOGU VOLA DUBODU

damjan

Miloš Teodosić

Damjan Rudež

Anton Gavel

Rudi Fernandes

Bojan Bogdanović

Gavel je za 18min ubacivao 23% iz igre, Bogdanović je za 27 i po minuta ubacivao 31,5% (trojke 4/24), Rudež je ubacio 10 poena u 6 utakmica (11 minuta na terenu u proseku, 2/19 iz igre), Rudi je šutirao 30% iz igre (trojke isto kao Bogdanović – 4/24), a naš Teo je šutirao trojke 12/54 (22%; prošle godine na Svetskom ih je pogodio skoro 50%, jebi ga).

Jebi ga.

TOP 5 RANDOM DOBRIH PARTIJA LOŠIH IGRAČA (AKA ĆORAVA KOKA AWARD)

jaka-blazic-union-olimpija-eb12

Jaka Blažič protiv Grčke

Kirilo Fesenko i Aleksandar Lipovij protiv Letonije

Nemanja Gordić i Elmedin Kikanović protiv Izraela

David Jelinek protiv Hrvatske

Semih Erden protiv Italije

Za ove igrače postoji konsenzus u Evropi (konsenzus sa kojim se i ja slažem) da su buđavi. Sasvim je očekivano da i neki buđavi igrači odigraju dobre utakmice, nekada za to postoji racionalno objašnjenje (David Jelinek je ubacio 13 poena zombijima, a Semih Erden je iskoristio prostu činjenicu da ga čuva najgori igrač ikad Andrea Barnjani i ubacio Italijanima 22 poena, uhvatio 8 skokova i iznudio 8 faulova).

Za neke, sa druge strane, ne postoji racionalno objašnjenje, jednostavno ih je usralo. Gordić i Kikanovć su herojski pobedili favorizovane Izraelce uz dva nerealna bazer-bitera Elmedina Kikanovića. Gordić je ubacio 22. Tako, jednostavno se to nekad desi.

U to da je Jaka Blažič Grcima ubacio 27 uz 9/12 iz igre i dalje teško mogu da poverujem, ali su ipak najjači buđavi Fesenko i još buđaviji Lipa koji su nekako uspeli Letoncima da otkinu pobedu uz Fesenkov dabl-dabl 21+10 i još neverovatnijih Lipinih 5/5 iz igre.

NO CATEGORY WINNERS

strelnieks

Dobitnici nagrada bez portfelja za ovo prvenstvo su:

Vlado Ilijevski, koji može da ode u reprezentativnu penziju visoko podignutog čela posle svih herojstava koja je učinio tokom nošenja makedonskog dresa;

Zisis i Burusis, koji su Grčku predano predvodili do mnogih legendarnih povreda i mnogih titula, a sada završavaju karijeru u nacionalnom timu;

Tornike Šengelija, koji je pokazao da je igračina, i da je jedan od najzajebanijih evropskih dvojaca u tandemu sa Zazom Pačulojom;

Džedi Osman i Alesandro Đentile, koji su pokazali da su bekovi koji će harati Evropom u narednih deset godina svojim ol-raund kvalitetima;

Mali timovi Eurobasketa – Island, Holandija i Belgija, koji su pokazali da se dobra košarka može igrati i uprkos manjku velikog individualnog kvaliteta ukoliko se igrači trude i igraju timski, da su iznenađenja svakako moguća i da je autsajder autsajder samo na papiru pre početka tekme;

Letonci, gde je Blums predao baklju igranja dobrog i poštenog basketa Strelnijeksu koji će je u skorijem periodu predati Dairisu Bertansu, živi bili Letonci, moji večni košarkaški ljubimci!


 

Šta biste vi uradili drugačije u ovom izbroru? Komenarišite slobodno.

Budući da je ovo kraj prvenstva, želeli bismo da se zahvalimo svima koji su nas čitali i šerovali tokom celog turnira. Ako vam se zaista sviđa ovo što pišemo i želeli biste još ovakvih tekstova, savetujemo vam da nas zavolite na našoj fejzbuk stranici i da pozovete prijatelje da isto to učine. Što više ljudi ovo čita i komentariše, to mi više fidbeka dobijemo i više elana imamo da pišemo dalje. Pozdrav!

Podelite sa prijateljima...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0
Nikola Novakovic

Autor: 

  Društvene mreže:
 • facebook
 • googleplus

10 Komentari

 1. Zasto je Gasol car i mvp?
  Sukerina izvuce ekipu iz govana protiv Poljaka s tricom 6/7 od kojih su neke bile boli glava, jadan Gortat. Takvi oni sto su skoro poginili dva puta, prvi sa Svabama di Rondo nije stavio penale i recene Poljake uspiju doc do naslova i legende/mita o Gasolu (kad je trojke naucio gađat?????).

  Prvu petorku bi izbacio nekog Francuza, nisu zasluzili imati dvojicu, stavio bi Calathesa jer mi je car ili realnije, Satoranskog. Definitivno mi je Đanis najveći genije na turniru bio, kakav all round potencijal u oba pravca, pa doda li još pouzdan šut čovik će bit faking franšizni igrač.

  Grčka obrana mi je osobno bila možda najbolja stvar na prvenastvu uz Gasola, a utakmicu Litva i Gruzija bi izdvojio kao najzanimljiviju.

 2. Vrhunski tekst brate, još bolja raspodela superzanimljivih nagrada!
  I da, pogledaj roster Poljske, ladno imaju dva lika koja se zovu ‘Przemysław1, ultra zanimljivo ime, NEMA ŠTA!

 3. Jos nekoliko za „sta uradi kume“ 🙂

  Tanel Sokk
  Tuukka Kotti
  Raviv Limonad

 4. @Ivan

  Pa slažem se i ja da je previše, ali mi je Gober ipak bio nekako ispred Valančunasa. A Satoranski je ispao u četvrtfinalu, ipak mu je drugi tim više po meri.

  @Filip

  Hvala, stvarno si car, nema šta.

  @airball

  Odlični, odlični, čudi me zaista kako mi je Limonad promakao.

 5. Dobro, znamo da si grobar ali sigurno je i vecni najbolji mladi evropski igrac, Bogdan Bogdanovic, zasluzio svojim partijama na ovom prvenstvu da ga pomenes u nekoj od kategorija. Ah, da. Bio je povredjen, inace…

 6. @Siki

  Pa istina je to da sam grobar, kao i to da je Bogdan igrao loše, ali ne toliko loše da bi upao u jedan od ovih no-star timova. Bio je prespor i nesiguran i nekarakteristično neeksplozivan, i nikako nije ličio na onog Bogdana koji je sam dobijao velike timove i osvajao titule. Ali je ipak pogodio neke bitne šuteve i bio jedini naš živ igrač (uz Markovića)u tekmi za bronzu.

 7. Pozdrav za ekipu.
  Planirate li raditi kakve najave NBA lige? Otvaram bookmarke svaki dan (polusvet i ispodobruca) da vidim jeste li počinjali 🙂

 8. Pa biće sigurno, ne tako detaljno kao na ispodobruča, definitivno. 🙂 Večeras ide neka sprdnja-najava ABA lige, a za NBA će biti još tekstova i podkasta do početka sezone, nemaj frke!

  Pozdrav!

  • Upravo procitah najavu ABA lige 🙂
   Super, citamo se. Mi smo se organizovali, pa cemo secirati svaku ekipu pojedinacno, vec smo 4 odradili.

   • Super, super, kidajte, jedva čekam!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *