Pages Menu
TwitterRssFacebook
Meni kategorija

Tekst napisao dana окт 7, 2014 u kategoriji Košarka, Polusvet | 0 komentara

Gravedigger Report – Partizan protiv Solnoka

Gravedigger Report – Partizan protiv Solnoka

Dok je ovaj blog još relativno na početku bih želeo da jasno saopštim da se apsolutno nikada ovde neću baviti nekošarkaškim temama vezanim za srpsku košarku. Ako budem govorio o srpskoj košarci, to će se ticati strogo tema koje imaju veze sa samom igrom. Ako tebe više zanima šta je Vujošević rekao novinaru Monda od same tekme, ti nažalost nisi pravi fan košarke, i tebi su potrebne kojekakve okolne priče koje bi ti držale pažnju dok utakmica traje. Mene to najiskrenije ne zanima.

I to nije slučaj samo u Srbiji, zašto mislite da neki lelemudi stalno pišu o tome ko je najbolji: Džordan, Lebron ili Kobi? Zašto bi to ikome koji prati košarku sada bilo interesantno? Svakome sa pola mozga je jasno da to ne može da se uporedi, i da to ne služi ničemu do održavanju pažnje onih koje utakmica zaravo ne interesuje toliko.

Stoga, da rezimiram, na Polusvetu kada govorimo o košarci, onda zaista govorimo o košarci, ma kako ona ponekad buđava bila.

JOVAN DERETIĆ VS JÁNOS DERETY

Kome nije najjasniji ovaj podnaslov, neka smesta poseti ovu grupu na Fejzbuku, jer je zaista jedna od najsmešnijih stvari koja se pojavila na internetu u Srbiji u poslednje vreme. Kome i dalje nije jasno, neka gugla ’Jovan Deretić’ i malo istraži i zabava je potpuna. Između ostalog, poslužilo je kao odličan šlagvort za utakmicu prvog kola između srpskog i mađarskog kluba.

Uglavnom, od kada Solnok igra Jadransku, znači prošle i pretprošle sezone, Partizan nije pobedio tamo. A u obe tekme je važio za potpunog favorita. Sada je došlo vreme da zbog ovih BAT-ova i koječega (ponajviše zbog toga što smo jednostavno loš tim), Partizan odlazi tamo kao autsajder. Evo sa čime smo raspolagali u prvom kolu ove sezone:

Plejevi: Tepić, Dalo, (Aranitović)

Bočni: Andrić, Marinković

Visoki: Gagić, Milutinov, Bezbradica, (Šalić)

S tim što treba uzeti u obzir da su Šalić i Aranitović odigrali zajedno 7 minuta (kako su, bolje i da nisu), a da je Tepić zapravo većinu vremena igrao dvojku, u petorci sa Daloom. Bezbradica je igrao i na 4 i na 3. To je ukupno 7 igrača koji nam sada imaju minute. Kada se vrate Murič i Milutinović (zaista se nadam da je bolji nego što očekujem) moći ćemo da donekle skrpimo rotaciju na dvojci i trojci. Dragan kapiten bi trebalo da počne da trenira krajem oktobra, tako da je od njega do kraja novembra verovatno slaba vajda.

Kakvi su bili oni? Pa ništa specijalno, zapravo. Mislim da smo imali sreće što je ovo početak sezone i oni nisu još svesni koliko štete Braca Milošević može da izazove u ovolikoj ulozi. Čovek je išao sam u kontru i napravio tri koraka pre zakucavanja. Ali nije da ih ne razumem, on stvarno može da zavara, jer kada ga vidiš, on fizički izgleda kao solidan košarkaš, može da igra odbranu na lopti, može da šutne, može da dribla, ali u stvari ne može. Najbolji igrač im je bek David Vojvoda (dosta moćno ime, zaista) i na njegovim prodorima se manje-više zasniivala sva kreacija u napadu Mađara. Obično se zaleti u reket pa tu onda gleda šta će, da li da završava ili da je baca napolje ili da je izgubi. Sinovec je klasično all-round solidan, a Marko Brkić klasično uništava Partizan trojkama kao da je Leri Ptica (nije bitno za koga igra – Radnički, Igokeu ili Solnok, protiv nas se pretvori u mašinu za trojke svaki put). Ostali nisu ništa specijalno, onaj Vitmen je bio mlak, Bader nije mogao da se sastavi (da li ima povredu ili nešto drugo, ne znam), onaj Akoš Keler je okej šljaker.

A kako smo mi igrali? Pa začuđujuće dobro u odnosu na to kako smo izgledali na papiru, naročito u prvom poluvremenu. Da ne bude prerano, ali Dalo zaista izgleda da će moći da igra neke bitnije minute ove godine. Sada, kako će reagovati kada mu u odbranu stanu neki pit-bulovi od protivničkih bekova, ne znam, ali nije ni on toliko slab, koliko izgleda sa onim rukama i nogama. Tepić is doing Tepić things, sve onako solidno, ali ništa zapravo dobro, Milutinov napreduje sporije nego što svi očekujemo, ali da je malo očvrsnuo, jeste, brže pomera one nožurde kroz reket u odbrani. Gagić nam je dosta značajan, a tek će i biti, jer je pokazao da očigledno na ovom nivou može da igra u petorkama u kojima je četvorka. Kao što smo znali od pre, dobro trči i aktivan je uvek na skoku, samo često preti ta opasnost da mu dođe žuta minuta kada počinje sa najneobjašnjivijim greškama. Onaj šut sa poludistance koji je ponekad ubacivao u prošloj sezoni, sada izgleda užasno, tako da ne znam da li je to dobra ili loša stvar, što ga je nabacio. Andrić me je pozitivno iznenadio, odlično je šutirao, nadam se da će moći da se profiliše u snajpera za 3, šut nam u napadu fali nenormalno.

Jedna tekma je u svakom slučaju dosta mali uzorak, tako da će neka ozbiljnija analiza igre uslediti kada budemo imali dovoljno materijala.

IN THE MEANTIME

nikola jokić

U ostalim utakmciama kola desilo se još par interesantnih stvari. Zvezda je delovala veoma čvrsto i nabila Levski sa stoka razlike. Teško je na osnovu ove tekme suditi išta jer je ovaj Levski zaista delovao odvratno, pogotovo u drugom poluvremenu kada su se totalno raspali. Zvezda odlično koristi ono što je i pre sezone delovalo da je njeno najjače oružje – presing na loptu Zvezdinih bekova i krila. To je očigledno Radonjićevo omiljeno odbrambeno oružje, i ove godine nije ništa manje ubojito nego prošle, iako je Nelson otišao. Jović i Kalinić su fantastični u tome, ako budu 80% onakvi kakvi su bili na Svetskom prvenstvu, svakom beku će biti frka da igra protiv njih. Lazić nije ulazio, tako da sada ne znam da li nije zbog povrede illi nečega drugog, ili za njega jednostavno neće biti mesta kada je tu Jović. U svakom slučaju, koliko god mi išao na kurac, on je upotrebljiv igrač, i mislim da ne treba baš olako da ga se odreknu. Dangubić je delovao odlično, jedva čekam nastavak sezone da vidim kako će se razvijati, i da li je naučio da šutira. Vilijams i Zirbes su bili okej, ali realno ništa još ne može da se kaže o njima na osnovu uve jedne neravnopravne utakmice.

Od ostatka utakmica verovatno je još jedino bitno pomenuti malog Jokića koji je pokidao MZT. Nažalost nisam gledao tekmu, ali mi je drago što ovo najavljuje da će se Jokić verovatno ustoličiti kao uz Miljenovića glavni igrač Mege u ovoj sezoni. Jokić je baš igrač po mom ukusu, visoki koji može da širi šutem za 3 (veoma je važno što je još kao relativno mlad uspeo da navežba trojku), ima osećaja za igru na niskom postu, a odlično i dodaje uz to. Svi su se uhvatili za fizikalije, kao ne može, mlitav je, mora mnogo da ojača za seniorsku košarku, kao da je rob, a ne košarkaš. Istina je da je snaga u modernoj košarci neophodna, ali polako počinju u zaborav da padaju likovi koji zapravo znaju da igraju košarku. Zato su ove sezone Miljenović i Jokić tu to prove them all wrong, samo napred majstori!!!

O ostalim timovima ću više u narednim kolima.

 

Podelite sa prijateljima...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0
Nikola Novakovic

Autor: 

    Društvene mreže:
  • facebook
  • googleplus

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *