Pages Menu
TwitterRssFacebook
Meni kategorija

Tekst napisao dana авг 27, 2015 u kategoriji Košarka, Polusvet, Sport | 2 komentara

Najave za Evropsko prvenstvo: Loši (1. deo)

Najave za Evropsko prvenstvo: Loši (1. deo)

Nastavljaju se najave za Evropsko prvenstvo na Polusvetu. Krećemo sa drugom grupom timova. Prvi tekst o najavama pročitajte ovde.

Sada slede nacionalni timovi koje smo jednostavno okarakterisali sa: loši. Tekst će ići u dva dela, četiri tima u prvom delu i pet u drugom.

LOŠI

Kada kažem loši, nikako ne mislim da potcenim ni rezultate koje pojedine reprezentacije beleže u teškim uslovima (Ukrajina), a pogotovu ne napretke koje su neke od ovih zemalja napravile u poslednje vreme (Češka, Gruzija). Pod ovim „LOŠI“ podrazumevam isključivo nepostojeće šanse dotičnih timova da se ozbiljnije uključe u trku za četvrtfinale, a još manje u trku za medalje (iako bi me naravno iznenadilo da ne bude iznenađenja).

Pa da krenemo bratko, prva je…

18. Makedonija

Todor Gecevski

Od raspadanja Jugoslavije, a i malo pre toga, makedonska košarka se najviše vezivala za legendarnog plejmejkera Naumoskog. Petar Pece Naumoski je bio u timovima Jugoplastike koji su dva puta osvajali Kup Šampiona (Evroligu, je li), a potom je od raspada predvodio Makedoniju u brojnim kvalifikacionim ciklusima (cirkusima?) do svog povlačenja iz reprezentacije 2002. Najveći uspeh je bio plasman na Eurobasket 1999, gde nisu naročito dobro prošli. Dugo godina je igrao po dobrim italijanskim i turskim klubovima, dobar plej je bio.

Onda je došlo do malog zatišja, i vođstvo nad reprezentacijom su preuzeli Todor Gečevski i Vrbica Stefanov. Obojice se verovatno sećate, Gečevski je godinama dominirao u dresu Zadra u Jadranskoj i hrvatskoj ligi, postižući neverovatne barklijevske statistike i pritom furajući preiskusni repić. Vrbica Stefanov je igrao za jake timove po Evropi (u Montepaskiju je bio dugo i bio je dobar), a onda je 2006. kao veliko pojačanje došao u Zvezdu. Tu ih je dosta zajebao, rekao da ne može više da igra (pred sam početak sezone) i da mora da se povuče zbog privatnih razloga. Ovi iz Zvezde rekli dobro, šta da se radi. I Vrbica se tako povuče i onda o Novoj godini dobije ponudu Olimpijakosa i najladnije prihvati i nastavi sa karijerom sve do 2009.

Taj period (do 2009. godine) u Makedonskoj košarci je ipak bio dosta neuspešan. Onda, stupanjem na scenu Pere Antića kao ozbiljnog evropskog centra i davanjem makedonskog pasoša Bou Mekejlebu, Makedonija krajem prve decenije dvadesetprvog veka pravi sve preduslove za svoj najveći uspeh koji se desio na Eurobasketu 2011. Bo i Pero, kao glavni igrači, praćeni iskusnim veteranima poput Gečevskog, Ilijevskog i Čekovskog, kao i mladim nadama poput braće Stojanovski i Peđe Samardžiskog, prave najveći uspeh u makedonskoj košarci od raspada Jugoslavije. Završavaju prvi u grupi ispred Grčke i Hrvatske, u sledećoj fazi tuku Gruziju i Sloveniju, a u četvrtfinalu Litvaniju u Litvaniji za najveću radost ikad.

Posle su izgubili obe (od Španaca i Rusa) i osvojili drvo, ali ovaj pohod na krov Evrope je bio dovoljan da Bo Mekejleb postane narodni heroj Makedonije.

Na sledećem prvenstvu, 2013. nisu bili toliko dobri i jedina pobeda koju su zabeležili je bila ona protiv Srbije kada je Bo detonirao i uništio nas sa 27 poena. Sećam se da sam se tad nervirao jer su nas kao sudije krale, ali mi iz ove perspektive deluje da sam se nervirao jer nikako nismo mogli da ga čuvamo, kao i zbog toga što je ta utakmica otkrila našu očiglednu nemoć, nemoć ipak dovoljnu za sedmo mesto i plasman na prošlogodišnje Svetsko.

Ko im je crnac?

Richard-Hendrix-2

Ričard Hendriks. Prvo i prvo, razočaravajuće je da se neko preziva Hendriks i onda bude ćelav. Mislim, bratko, ako te priroda na taj potez nije naterala, pusti afro frizuru, imaš mogućnosti, ispoštuj malo.

Hendriks je četvroka/centar od 203cm i posle studija na Alabami se oprobao u NBA. Neuspešno, visio je po razvojnoj ligi i shvatio da je suviše mali da u Americi bude centar. U Evropi to nije, tako da je posle Granade završio u Makabiju. Sada je u Kubanu, odličan je odbrambeni centar, kao neki bejbi-Dvajt u Evropi i u odsustvu Pere moraće da im bude alfa i omega odbrane reketa, ali će morati da se naradi i u skoku.

Ko im je trener?

Marjan Srbinovski. Njegovo ime prosto vapi za skandiranjem „Marjane, Srbine!“ tako da se nadam da će u doglednoj budućnosti preuzeti neki od srpskih klubova, iako apsolutno ništa ne znam o njegovoj karijeri ili njegovom kvalitetu kao trenera.

Aleksandar Džikić je trebalo da bude trener Makedonaca na ovom prvenstvu, ali se pošibao sa čelnicima saveza i onda se nisu lepo rastali. Oni su rekli da su se razišli zbog „narušenog odnosa“, a Džile je rekao da su ga nešto zajebavali za pare.

Ko im je najbolji igrač?

vojdan-stojanovski-600

Vojdan Stojanovski. Izdigao se iz proseka i tu ostavio rođenog brata Damjana, takođe člana nacionalnog tima, koji kao i pola reprezentacije igra za MZT.

Elem, Vojdan je odličan šuter, od ove godine će igrati za Andoru. Napuniće sigurno jednu tekmu nekoga trojkama, gledajte da to uhvatite na kladži

17. Češka

Češka košarkaška istorija nije naročito prebogata, verovatno jer nikom normalnom ne padne na pamet da počne da igra pasket pored fudbala i hokeja. Ovo im je četvrto Evropsko prvenstvo od raspada Čehoslovačke, i na njima nisu pravili neke značajne proboje.

jiri-welsch

Češku košarku smo do pojave sada dobrih mladih igrača isključivo znali po dvojici krila: Lubošu Bartonu koji je igrao po čitavoj Evropi, u dobrim timovima i Jiržiju Velšu koji je pored Evrope četiri godine igrao i u NBA. U jednoj od tih sezona je čak bio i starter u Bostonu, što je za svaki repsekt, mada ipak više govori o kvalitetu Bostona pre okupljanja velike trojke nego o NBA kvalitetu Jiržija Velša.

Neko se možda seća i Jiržija „Džordža“ Zideka, NBA centra iz sredine devedesetih.

U kvalifikacijama prošle godine su zamalo ispustili mesto na turniru posle poraza od Mađara od 15 razlike. Ovde valja baciti shout-out zajebanom basketašu Davidu Vojvodi koji ne nosi džaba to prezime i koji je lavovski vodio Mađare ka Eurobasketu, ali ga je na kraju ipak izduvao od Čeha i Gruzijaca.

Ko im je crnac?

blejk šilb

Blejk Šilb. Svi se sećamo Šilbare iz Zvezde – spor ko istorija, al’ zna lopte. U toj sezoni, pretprošloj, Šilb je trebalo da bude glavni igrač Zvezde, ali je oko Nove godine (tradicionalni trenutak u kojem stranci napuštaju Zvezdu) Radonjić rešio da škartira Šilba jer ne igra odbranu, i umesto njega dovede Lipovija?!?!? (Ljudima koji nisu gledali Lipu čak ne može ni da se opiše koliko je on zapravo loš.)

Uglavnom, Šilb se vratio u Francusku i tamo naravno nastavio da buši, jer je li, u Francuskoj svakojaka bagra razbija, ta liga nije merilo ničega. I ovog leta je prešao u Galatasaraj, ali oni neće igrati EL. Sada sam možda malo previše oštar prema Šilbu, on nikako nije loš igrač. On je pravi point-forward koji vrlo često gleda da razigra tim. Solidan je šuter, i ovom timu Češke sa gomilom fizikalaca će biti taman. Ali, iskreno, nije neka klasa koja može da vodi tim do značajnih uspeha.

Ko im je trener?

Ronen Ginzburg. On je izraelski trener koji je godinama bio trener u domovini, pa je onda nekoliko sezona bio trener Nimbruka odakle zna verovatno više od pola svog tima. Bio je asistent u stručnom štabu reprezentacije pre nego što je postao glavni trener.

Ko im je najbolji igrač?

jan vesely

Najveće zvezde su sigurno Jan Veseli i Tomaš Satoranski. Veselog se neko seća iz Partizana, neko iz NBA, neko od prošle sezone iz Fenera i mislim da se apsolutno svi mogu složiti da je lik fizički zverina. Mogao je da nauči da iole pristojno dribla i šutira i da ga sada gledamo kao igrača sličnom Adetokumpu, ali jebi ga, to je život, probao, fejlovo, vratio se. Neće ostati gladan. Usled navedenih nedostataka ne može da igra trojku i kako njegova karijera odmiče za očekivati je da će se sve više povlačiti ka košu. Mislim ako iz daljine, dok igraš košarku, deluješ kao žirafa ukrštena sa kenugrom (ovo je zapravo jedan dosta nevešto sklopljeni kompliment), moći ćeš mnogim timovima da pomogneš.

Tomaš Satoranski je prošle godine bio u Barseloni. On je fizički izuzetno moćan plejmejker (visok, dugačak, snažan, brz) koji može da igra i dvojku i izuzetno je opasan kada prodire do koša. Uz to je i sasvim dobar šuter, tako da ga je veoma nezgodno čuvati.

tomas_satoransky

Pored njih, tu su još i veterani poput Jiržija Velša i Luboša Bartona, kao i gomila bivšig i sadašnjih igrača Nimbruka kojih se sećamo iz Jadranske, od kojih su neki poput Petra Bende sasvim dobri.

16. Ukrajina

Dosta su loši, sada već mislim da sam ih previsoko stavio. Svi živi su im otkazali: Liščuk i Gladir su dobri igrači, ali su obojica povređeni, Aleksu Lenu izgleda ne pada na pamet da ikada igra za svoju reprezentaciju (zato su ga bogovi košarke kaznili i doveli Tajsona Čendlera na njegovo mesto u Finiksu), a Vjačeslav „Slava“ Kravcov je iz nekog razloga isto otkazao, mislim koga bole patka za njega, sumnjam da bi ih učinio nešto značajno boljima.

Takođe, u odnosu na prošla prvenstva, ovde nema dvojice još veoma bitnih ljudi: Pua Džetera i jednog o kojem će reči biti malo kasnije. Pu Džeter je bio minimizirani plejmejker koji ih je vodio do njihovog najvećeg uspeha 2013. (kad su bili osmi), i na prošlom Svetskom. Sad igra u Kini, zajebava se.

Ukrajina će biti loša, i malo je greota što posle ove serije dobrih rezultata nisu uhvatili zamajac i iskoristili ovo prvenstvo na koje su obezbedili učešće da se još malo ustale među boljim timovima u Evropi. Mada, verovatno je basket sada poslednja stvar koja je Ukrajincima na pameti.

Ko im je crnac?

džerom rendl

Džerom Rendl. Podseća na Pua Džetera po tome što je izuzetno sitan plejmejker (175cm, 77 kg), ali ne podseća po pedigreu. Mislim sad, nije da je Džeter neki Džejson Kid, ali ovaj nešto ne obećava, a moram priznati da ga nisam ni gledao. Uglavnom prebiva na relaciji D liga – Turska.

Ko im je trener?

Ne Majk Fratelo. Fratelo je od ovih svih izostanaka zapravo i najznačajniji. Iako izgleda kao ofarbana baba, jasno je da je Fratelo od nacionalnog tima na margini evropske košarke načinio sasvim respektabilnu i funkcionalnu grupu koja je igrala poštenu košarku. Retko ko se protiv njih naigrao.

Sada je trener neki Jevgenij Murzin, ali nisam mogao ništa da nađem o njemu. U Guglu su mi izlazili rezultati o nekom audio inženjeru Jevgeniju Murzinu koji je izumeo neki sintisajzer. Iskreno, nisam se mnogo ni trudio da o njemu nešto suvislo kažem, jer osnovano sumnjam da nešto suvislo o njemu za reći i postoji.

Ko im je najbolji igrač?

Kiril Fesenko možda? Da, definitivno sam ih stavio previsoko. Da vidimo ko je sve tu osim telesine Kirila Fesenka koja je nekada dobijala novac za teranje lopte u NBA. Tu je telesina Igora Zajceva koja sada dobija novac u Iranu i o kojoj ovaj klip dosta toga govori:

Tu je onda neizbežni, već pomenuti, Lipa iz Zvezde. Ruslan Otverčenko, bek Manrese. Zapravo menjam odgovor, sad mi je ovaj Otverčenko najbolji igrač.

Tu je i izvesni Maksim Pustozvonov o kojem ne znam ništa osim da mi se sviđa njegovo ime.

15. Gruzija

Najbolji trenutak u istoriji gruzijske košarke je ovaj sadašnji. Od raspada Sovjetskog saveza, najbolji gruzijski košarkaš je bio legenda slovenačke lige Vladimer Boisa. Takođe, jedan put kada je Gruzija došla u centar svetske košarkaške pažnje, bio je izbor Nikoloza Ckitišvilija kao petog pika na draftu 2002. godine. Ckitišvili se pokazao kao istorijski zajeb i u ligi je igrao sve do 2006. godine dok konačno svi nisu shvatili da od njega neće dobiti apsolutno ništa. Vukao se po Evropi od tada, trenutno je u Libanu.

Stvari su u Gruziji počele da se kreću nabolje dolaskom aktuelnog trenera i praksom da se daju pasoši stranim igračima (skoro pa isključivo američkim plejmejkerima). Gruzijski igrači (naročito centri) su stasali i neki od njih su postali sasvim dobri igrači. Mislim, da se razumemo, nisu sada oni nikakva sila, ali ako i u jedan od timova iz ove grupe „loših“ verujem, onda je to Gruzija.

Ko im je crnac?

Džejkob Pulen. Bivša vedeta Kanzas Stejta se u Evropi potvrđuje kao veoma dobar plejmejker. Ne vrhunski, videlo se u Barseloni, ali dosta dobar. Kompletan je napadački, i trebalo bi da bude mozak Gruzije na ovom prvenstvu. Nadam se da će se dogoditi jedan utakmica na prvenstvu gde će se zapaliti. A može baš da se zapali:

Ko im je trener?

kokoskov

Igor Kokoškov. On je tolika trenerska legenda da je on u američkom svetu košarkaških trenera manje-više prvi neamerikanac koji je uradio sve. Prvi koji je postao deo stručnog štaba nekog NCAA programa ikad, 1999. Prvi neamerikanac ikad koji je postao za stalno zaposleni asistent jednog NBA stučnog štaba. To je bilo u Klipersima, potom je radio u Pistonsima, Sansima, Kavalirsima, Medžiku i sada je u Džezu. Nažalost, Mesina mu je ukrao to da bude prvi neamerikanac koji je vodio NBA tim u jednoj utakmici, to je bilo ove sad sezone kada je Popović valjda nešto bio bolestan.

Kokoškov je trener Gruzije još od 2008. godine, a ovo mu je treće uzastopno Evropsko na koje ih je odveo. Oduvek odabere dobrog crnca da mu pomogne u stvarima koje je sa Gruzijom naumio, sa njima igra disciplinovano, ali opet ne ružno. Plejmejker je njegov produžetak na terenu, a sa ovim silnim kvalitetnim visokima Gruzija će sigurno biti zajeban protivnik.

Ko im je najbolji igrač?

zaza pačulija

Zaza Pačulija. Zaza je prošle sezone u Milvokiju igrao jako dobro, što se kaže dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. A Leriju Sendersu je baš onako dobrano smrklo, budući da pričaju da ima ozbiljnih psihičkih problema. Zaza je sjajan šljaker, dobar skakač i čuvar koša, a i u napadu nije beskoristan. U Dalasu bi trebalo da opet bude starter.

Tu je još i solidna trojka/četvorka Viktor Sanikidze koji je posle solidne sezone u Himkiju prešao u Ankaru ovog leta. Sanikidze još nema ni trideset inače, samo izgleda kao čovek od 67 godina.

Onda je tu Šengalia iz Laborala, četvorka sa NBA iskustvom, kao i Manu Markoishvili koji je posle sezone sa CSKA u kojoj nije mnogo igrao otišao u Darušafaku. Naravno tu je i Šermadini, nekada centar koji je veoma obećavao, ali danas tek solidan evrokupaški igrač koji je ni kriv ni dužan uzeo dve Evrolige – jednu sa PAO-om, jednu sa OLY-em.

Jedna stvar se dosta lako može primetiti kada se pogledaju ovi Gruzijci. Nisu najlepši narod na svetu, definitivno.

Podelite sa prijateljima...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0
Nikola Novakovic

Autor: 

  Društvene mreže:
 • facebook
 • googleplus

2 Komentari

 1. Kad si vec kod Nikoloza, ovo je informacija od 16.8. Momku se omililo u ligi tamo 2005, pa reko, ja bi opet i ako more u Denver
  Nikoloz Tskitishvili is reportedly eyeing an NBA comeback and said that he would prefer to play for the Nuggets.
  Tskitishvili was drafted with the 5th pick in the 2002 draft, but he was a huge bust and hasn’t been in the league since 2006. „I just turned 32, but I’m better,“ Tskitishvili said. „I’m better at this age. I got stronger. I’ve got confidence. I got smarter.“

 2. @ivan

  Hahah, pa što je najgore verovatno je i sada bolji nego što je bio, ali to ne govori mnogo o tome kakav je sada, već o tome kakav je bio 2002-2005.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *