Pages Menu
TwitterRssFacebook
Meni kategorija

Tekst napisao dana сеп 2, 2015 u kategoriji Košarka, Polusvet, Sport | 3 komentara

Najave za Evropsko prvenstvo: Loši (2. deo)

Najave za Evropsko prvenstvo: Loši (2. deo)

Kao što možda već znate, Polusvet serijom tekstova najavljuje nastupajući Eurobasket! Najave za Evropsko prvenstvo se nastavljaju, a želja je da u ovim kratkim najavama prođemo sve ekipe na prvenstvu. Da bi smo to učinili, timove smo podelili u četiri grupe i sortirali ih od najgorih ka najboljima. Grupe su: BORANIJA, LOŠI, ZAJEBANI i IZAZIVAČI.

O boraniji smo pisali u prvom delu i njega možete pročitati ovde, loših je bilo toliko da smo morali da ih podelimo u dva teksta. Priču o prvih nekoliko timova pročitajte ovde, a preostali loši timovi su pred vama.

Ukoliko vas interesuju naša razmišljanja o srpskoj reprezentaciji, imamo dva teksta u kojima smo se time bavili: prvi i drugi.

Sad, na tekst!

LOŠI

 

14. Slovenija

Već se sada slobodno može reći da je Slovenija svoju šansu za medalju na nekom velikom takmičenju sa ovom generacijom propustila. Zapravo, sada to više nije ni „ova generacija“ jer su se svi nosioci igre njihovog nacionalnog tima iz prošlih šest-sedam godina povukli iz reprezentacije. Tj. povukli su se oni dobri, ali i dalje nekako ostaju Slokar, Zupan i večiti Nebojša Joksimović. Nema više u reprezentaciji igrača koji su bili jedni od najboljih u Evropi na svojim pozicijama: Smodiša, Erazema Lorbeka, Nahbara, Lakoviča, čak bi im i Domen Lorbek i Mirza Begić sada bili značajna pojačanja.

Ta generacija je učinila Sloveniju jednom od 5 najboljih evropskih selekcija tokom perioda od 2006-07. (otprilike period kada se Nesterović i Milič povlače iz reprezentacije) do prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Španiji koje će se ispostaviti kao poslednje takmičenje sa tim jezgrom tima na okupu. Tokom ovog perioda Slovenija je igrala na svakom takmičenju izuzev Olimpijskih igara 2008, i na svakom je stizala do četvrtfinala. Od tih šest četvrtfinala koje su igrali, pet su izgubili, a posle tog što su pobedili su izgubili obe utakmice (polufinale i tekmu za treće mesto). Dakle nula medalja u ovom periodu, štaviše, nula medalja od osamostaljenja Slovenije.

Marko-Milic-(1997-99)

Ni generacija pre ove opisane nije uspela da se domogne medalje iako je imala veoma dobre igrače. Nesterović i Milič su bili igračine u to vreme, potpomognuti Bečirovićem i Smodišom koji su tada bili mladi, nisu mogli ni da se uključe u razgovor o medaljama. Redovno su igrali prvenstva, ali su i redovno bili plasirani od 10. do 15. mesta.

I šta sada kada su svi ovi pobrojani van reprezentacije? Oko čega Slovenci grade svoj tim za budućnost? Ključno pitanje je da li je ovo Dragićevo otkazivanje posle mnogo godina samo izolovan slučaj izazvan fri ejdžensijem, ili Gogi planira da odjavi reprezentaciju za stalno? Ukoliko je ovo drugo slučaj, Sloveniji se u bližoj budućnosti loše piše, jer Zoran na svojim leđima teško da može da nosi i mnogo bolji tim od ovoga. Ukoliko stariji Dragić ostane, onda Slovenija može još neko vreme da se nada konkurentnosti, ali teško medaljama.

goran dragic

Saše Vujačića jasno nema u reprezentaciji, a procena je košarkaške čaršije da je Goran Dragić savezu dao ultimatum ili The Machine ili ja, i da je od tada Vujačiću zatrt svaki trag u državnom timu. Nikada se nisu mnogo voleli, a kao što je Simons rekao, verovatnoća da je uzrok njihovog sukoba neka riba je oko 98%.

Pa da vidimo sad, šta to Slovenci na svom rosteru imaju?

Ko im je crnac?

Nemaju ga, po svom starom, dobrom, poštovanja vrednom običaju. To bi rekli oni koji nisu pratili dešavanje u Slovenačkom savezu ove godine, ali izgleda da je ove godine doteralo cara do duvara usled svih ovih otkaza i ove godine su prvi put zdušno želeli da imaju crnca, ali se slovenačka birokratija isprečila. Postojala je obostrana želja od strane Slovenačkog košarkaškog saveza i Brajanta Danstona da sarađuju tokom leta. Avaj, slovenački proces za izdavanje pasoša je mnogo dug, te Danston nije mogao toliko brzo da dobije pasoš da bi mogao da igra na prvenstvu. U priču su uleteli Makedonci, a kod njih je dobijanje pasoša mnogo lakše. Ipak, Makedonija se odlučila za Hendriksa, tako da je Danston ostao bez bonus džeparca ovog leta.

Ko im je trener?

Jure Zdovc. Posle prebogate i preuspešne igračke karijere ova slovenačka košarkaška legenda se oprobala kao trener. Za sada mu veoma dobro ide, i trenutno je, osim angažmana u slovenačkom nacionalnom timu, trener Gaziantepa. Na trenersko mesto državnog tima se vratio prošle godine, a pre toga ih je vodio do pomenutog četvrtog mesta 2009. Neće mu biti lako, ali cenim da je slovenačka košarkaška javnost ipak dovoljno razumna da ne zahteva od ove ekipe neki visok plasman.

Ko im je najbolji igrač?

Zoran-Dragic-2

Zoran Dragić. Svi znamo da je mlađi brat Gorana Dragića dobar evropski timski igrač i iskoristiv bek. Za reprezentaciju gotovo uvek igra dobro. U NBA nije uspeo da se izbori za minute, ali to je život, u nekom drugom kontekstu bi možda i mogao. Ono što je problematično je to što on sada treba da bude prvi igrač tima i glavna napadačka opcija, a to je scenario koji smrdi na osrednjost. Ipak, valja ga na nekim tekmama igrati u plus, ili ga imati u raznim virtuelnim selektorima ukoliko mu cena bude razumna.

13. FINSKA

O Fincima smo pisali pre skoro tačno godinu dana, najavljujući Svetsko prvenstvo u Španiji. Od tada se nije mnogo promenilo u finskom državnom timu, tako da slobodno bacite pogled.

Kao što znate (mada možda i ne znate, što biste znali?!) finska košarka je u priličnom usponu. Ovo je treće Evropsko prvenstvo u nizu na koje su se plasirali, a igrali su i na prošlogodišnjem Mundobasketu jer su iz nepoznatih razloga dobili divlju kartu. Sve ovo očigledno ima uticaja na finske navijače koji su zgotivili košarku i u velikom broju prate reprezentaciju na prvenstvima. Biće ih i sada sigurno dosta.

hano motola

Finska košarkaška istorija teško da je slavna i bogata, prvi relevantni finski igrač se pojavio krajem 90-ih, i od sezone 2000 je zaigrao u NBA za Atlantu. To je sada već 39-ogodišnji Hano Motola, koji je sve do prošle sezone bio član nacionalnog tima. Visokii centar je posle kraćeg prebivanja u NBA došao nazad u Evropu gde je godinama igrao za razne evropske timove. Godine 2008. se povukao, pa se onda 2009. vratio i od tada igra za neki finski klub.

Nema ovde šta mnogo da se priča, daj da vidimo mi igrače.

Ko im je crnac?

Imaju dva crnca koji zapravo nisu „crnci“. Obojica su rođena u Finskoj tako da ne potpadaju pod naturalizovane igrače. Džerald Li je snažni centar kojeg se možda sećamo iz Budućnosti, sada je prešao u Mursiju. Šon Haf je bek/krilo i igrao je u raznim evropskim šlj timovima. Obojica su sinovi američkih košarkaša koji su dugo igrali u Finskoj i tamo se nastanili.

dzerald li

Treći crnac je i „crnac“. Dobio je ovog juna pasoš i zove se Džamar Vilson. Plejmejker iz Bronksa (Duško Korać does not approve), studirao je na Olbeniju, a u Evropi je igrao po bednim ligama, a od ove sezone treba da počne u Francuskoj. Drugi „crnac“ je belac iz Viskonsina, Erik Marfi. Studirao je na Floridi, a 2013. je biran u drugoj rundi. Za Bulse skoro pa da nije ni igrao. Vukao se po D ligi, dok ove godine nije potpisao za Bešiktaš. Igrao je za Fince i na prošlogodišnjem Svetskom i nije se nešto naročito pokazao – 7 poena i 5 skokova za startnog krilnog centra nisu neki brojevi da padneš na dupe.

Kako imaju dva naturalizovana igrača kada može da se ima samo jedan – ne znam.

erik marfi

Kome nije jasna razlika između crnca i „crnca“ neka pročita uvod prvog dela najava za Evropsko. U principu „crnac“ je naturalizovani igrač.

Ko im je trener?

Henrik Detman. Jedan od najzaslužnijih za ovu renesansu finske košarke. Najpoznatiji je kao trener nemačke reprezentacije sa kojom je ostvario jedan od najvećih uspeha u istoriji nemačke košarke (uz zlato sa Pešićem 1993. i srebro u Beogradu 2005.) – bronzu na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine. Od tada je Detman trenirao razne nemačke timove uporedo sa radom u finskoj reprezentaciji koji traje još od 2004. godine. Pod njim Finska igra organizovano, a baza njihovog napada je pikenrol koji vrti njihov najbolji igrač. Dodatkom raznih pomenutih igrača američkog porekla Finska je dobila i na čvrstini u skoku i odbrani, mada je taj odbrambeni segment i dalje njihova boljka.

Ko im je najbolji igrač?

Peteri Koponen, priče nema. Plejmejker Himkija, pre toga Virtusa iz Bolonje, je glavni igrač tima. Odličan šuter i pik igrač, odlično drži balans između razigravanja tima i pravljenja šuteva za sebe kao osnovnog realizatora u finskom napadu.

Tu su još šuter Sasu Salin (za kojeg se možda navijači Zvezde sećaju da ih je jednom surovo napunio u Pioniru), kao i Miko Koivisto, bek Gaziantepa.

12. IZRAEL

Izrael je jedna od evropskih zemalja u kojima zapravo postoji košarkaška kultura, tako da im treba dati poštovanje. Jedini problem je što nije u Evropi jebeno, ali ajde, to je za neki drugi sajt diskusija. Njihova košarkaška istorija se može lako opisati: neigranje do 60-ih, popravljanje do ’79. kada su uzeli srebro, i osrednjost uz redovno učestvovanje na prvenstvima do dana današnjeg.

Ta titula iz 1979. je dakle, najveći uspeh u istoriji izraelske košarke. Glavna zvezda tima je bio legendarni Miki Berkovič, simbol izraelske košarke. U Izraelu je sa Makabijem bio prvak 19 puta i 17 puta je uzeo kup. Kao neki izraelski Dražen/Galis. Bilo bi super da neko stariji ko ga je gledao kaže nešto o Berkoviču u komentarima.

U tom timu je igrao i Lu Silver, koji je posle diplomiranja na Harvardu postao advokat u velikim korporacijama, gde radi i danas.

Posle toga je usledila mala suša u izraelskoj košarci, koja je prisutna i danas. Povratkom Makabija na stare staze slave u prvoj deceniji dvadesetog veka, okosnica njihovog tima je zaigrala za reprezentaciju. Derik Šarp, Tal Burštajn, Jotam Halperin, Gaj Pnini i ostali su ukombinovani sa strancima u Makabiju bili strah i trepet u Evroligi, ali su na prvenstvima ipak bili topovsko meso za velike reprezentacije. Nije mnogo različito ni danas.

Ko im je crnac?

Izrael je putem judeo-masonsko-iluminatskih kanala srpskom narodu naneo još jednu neoprostivu neravdu (osim HAARP-a, GMO-a u Plazmi i Mijatovićeve prečke ’98.). Naime, na ovom prvenstvu će igrati sa dvojicom naturalizovanih igrača.

Šon Doson nije studirao u Americi (u muzeje ne ide, prezire kulturu). Ove godine je bio automatski slobodan za draft, ali ga niko nije birao. Igra već par godina u Izraelu, za jedan od brojnih Makabija koji nisu onaj Makabi, i prošle sezone je čak i bio odličan, te zaradio titulu MVP-ja izraelske lige. Nekakav je swingman, atletski je veoma moćan. Okej je sve to, ali kada su već uzimali crnca, ne znam zašto nisu našli nekog boljeg.

Dor-Fischer-durante-un-partido

Dior Fišer je već stara kuka u Evropi. Igrao je po celom kontinentu, a možda je najbolji bio u sezonama kada je baš igrao za Makabi, pa su ga Izraelci po lepom zapamtili. Ko ne zna, on je četvorka/petica, visok je preko 210, ali je odličan šuter. Ali, iskreno, nije ni on zver, dosta je bio bolji pre jedno pet godinica.

Ko im je trener?

Erez Edelštajn je dugogodišnji pomoćnik Pinija Geršona i bivši trener jerusalimskog Hapoela sa kojim je u mnogim navratima mrsio račune Makabiju. Deluje da zna šta radi.

Ko im je najbolji igrač?

Omri Kaspi. Posle par godina lutanja u Klivlendu i neočekivanog neuspeha u Hjustonu gde je Morijeva košarka bila kao stvorena za njegove kvalitete, Omri se vratio u Sakramento, mesto koje mu najviše odgovara u ligi. (On je verovatno jedini igrač u NBA za kojeg biste mogli izgovoriti ovu rečenicu.) U ovoj prošloj sezoni u ovoj prošloj sezoni u Sakramentu, Kaspi se potvrdio kao sasvim dobra streč četvorka, koja dobro skače, po potrebi može da odigra odbranu na perimetru i, što je najbitnije, šutira trojku 40%. U reprezentaciji je glavni igrač, tako da više kreira i sa loptom u rukama, slično kao Mirza u Bosni, samo ne u tolikoj meri.

SACRAMENTO, CA - APRIL 8: Omri Casspi #18 of the Sacramento Kings looks on during the game against the Los Angeles Clippers at Arco Arena on April 8, 2010 in Sacramento, California. The Kings won 116-94. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2010 NBAE (Photo by Rocky Widner/NBAE via Getty Images)

Tu je još večni Lior Elijahu koji stiže posle sezone u kojoj se u Hapoelu podmladio i koji će svojim razgranatim rukama ubacivati svoje patentirane frljoke sa 3 metra od koša, onda večni Janiv Grin sa svojim još večnijim odsustvom ikakvih košarkaških kvaliteta, ali i novi plej Zvezde, Gal Mekel. Mekel je dvostruki MVP izraelske lige, sa lepim evropskim, dvogodišnjim koledž i sitnim NBA iskustvom. Dokazano zna da igra basket, više razigrava tim nego što gleda sebe, ali je čvrst, borben i pametan, dobar plejmejker sve u svemu. Na Vikipediji mu piše da je otpočeo i manekensku karijeru.

lior-eliyahu-maccabi-electra

Prvi put posle 87465468489 godina u timu neće biti Jotam Halperin.

11. POLJSKA

Što se tiče košarkaške istorije, bili su dobri pre rata i nešto posle rata, čak su uzeli i neke medalje. Onda kreće višedecenijska suša koja se prekida prvenstvom 2009. na kojem igraju jer su domaćini. Tu se pravi velika frka, gomila navijača (retko ko se loži na sport ko Poljaci), ali to je bilo dovoljno tek za deveto mesto. Onda se menjaju i pravila, tako da Poljska od 2009. do danas igra na svakom prvenstvu, i to prilično bezuspešno.

Igraju čvrsto, disciplinovano i veoma su zavisni od svojih centara, tj. Gortata.

Ko im je crnac?

Ej-Džej Sloter. Mogli smo da ga vidimo prošle sezone u PAO-u. Solidan je šuter, ali sem toga me nije nešto kupio. Dosta je sitan kao plejmejker, i gleda prvenstveno svoj šut. Valja ga očekivati u pik igri sa Gortatom i Kuligom na prvenstvu, kao i u divljačkim 1 na 5 akcijama. Evo i jednog klipa da vidite kako šiba trojke. (Klip je naravno propraćen neizbežnom All I Do Is Win, drugom najčešćom pesmom za košarkaške kompilacije posle još neizbežnije Remember The Name):

A od dobro obaveštenih izvora saznajemo da je ovo Sloterova omiljena pesma i da ju je u stalno naručivao u atinskim tavernama.

Ko im je trener?

Majk Tejlor je bio godinama trener po Nemačkoj, čak je bio i asistent u Češkoj reprezentaciji pre nego što se vratio u Ameriku i bio trener Bostonove filijale u NBDL. To je bilo pre Breda Stivensa, tako da ipak nije Stivensov čovek, ali nema razloga da mu ne verujemo, gledajte kako je simpatičan:

majk tejlor

Ko im je najbolji igrač?

Marćin Gortat. Gortat je od običnog bek-ap belog drveta iz Evrope vrednim radom i stalnim napredovanjem postao jedan od standardnijih NBA centara. U Vašingtonu je zaista dobar, igra čvrsto, odlično skače, dobar je u piku. Ovde treba očekivati i puno klasičnih post-ap setova za njega, jer snagom može da dominira na ovom nivou.

marcin gortat

Dobra igra se očekuje i od Damiana Kuliga, njihovog trećeg najboljeg igrača. On je večni dominator poljske lige u Turovu. Četvorka je, krupan je, može i da šutira trojke, a od ovog leta će igrati za Trabzon.

Nema Maćeja Lampea, koji je svojom ćelom i korpulencijom zajedno sa Gortatom tokom mnogih godina činio poljsku Two Towers verziju. Mada se mora priznati da Lampe već nekoliko godina uopšte nije toliko dobar, mnogo se usporio.

Ostatak tima su mahom prosečni do loši igrači iz poljske lige, ali tu je i višestruki osvajač i MVP kosovske lige, Dardan Beriša, koji će od ove sezone igrati u Ciboni. Ne znam kako je do Poljske dospeo.

10. LETONIJA

Ovde ću opet bataliti srpsku transkripciju, i prepisivati original, apsolutno nemam najblažu predstavu kako se imena letonskih košarkaša izgovaraju. Nemam pojma ni za Litvance iskreno, ali se u Srbiji odomaćilo da se čitaju kao da je u pitanju srpska latinica, iako je to hiljadu posto nepravilno. Ako može da lupeta Denda, mogu i ja. Mada, iskreno, ne bi trebalo da mi to bude neki od ciljeva u životu – da ne budem ko Denda, nije naročito ambiciozno.

Elem, neobična ljubav Letonaca prema košarci datira od pre rata, kada su 1935. u Švajcarskoj osvojili zlato na Evropskom prvenstvu. Isti slučaj kao i kod Litvanaca. Potom su uzeli srebro na onom legendarnom prvenstvu u osvit rata 1939. (posle kojeg su se i Litvanci zaljubili u košarku).

Tokom sovjetskog perioda, Letonija je imala značajnu ulogu u reprezentaciji za tako malu zemlju. Mnogi igrači su bili okosnice reprezentacije, kao što je bio ogromni centar Jānis Krūmiņš ili letonski Dražen (ili Berkovich) Valdis Valters. I klupski su bili značajni – pukovnik Gomeljski je, pre nego što je otišao u CSKA i postao legenda svetske košarke, godinama bio trener jednog drugog armijskog kluba – ASK Rige. Pedesetih je više puta sa njima bio i šampion Sovjetskog Saveza.

valters

Od osamostaljenja Letonija je imala neke solidne igrače, ali ništa od toga nije bilo ni blizu nekog dobrog rezultata na međunarodnim turnirima. Andris Biedriņš je drvo i jedan od mojih najneomiljenijih igrača ikada, a Kaspars Kambala je bio jak ko bik, ali nažalost ne baš najbistriji momak. Kambala je studirao na UNLV-ju, i to zapaženo, ali se posle toga ipak vratio u Evropu. Od 2006. do 2008. nije igrao zbog suspenzije zbog dopinga, a za to vreme je rešio da se bavi boksom, naravno. Jasno, takva budala nije kompletna bez autobiografije koju je napisao i koja je postala bestseler u Letoniji.

Sada, sa Porzingisom, možda sledi vreme u kojem će letonska košarka napraviti iskorak makar u evropsku solidnost, a ovo prvenstvo bi trebalo da im pomogne u tome. U svakom slučaju, oni će se izložiti i igrati borbeno na svakoj tekmi na šampionatu. Porzingis nije tu, ali ima solidnih igrača koji jesu.

Ko im je crnac?

Nemaju ga, šta ti je košarkaška zemlja… Koliko se sećam crnce nikada nisu ni imali, to je za svako poštovanje. Ipak su oni (sudeći po po nekom posve nepouzdanom istraživanju koje sam jednom pročitao) jedina zemlja na svetu pored Litvanije u kojoj je košarka zapravo najpopularniji sport.

Ko im je trener?

Ainars Bagatskis je godinama bio reprezentativac Letonije, a od povlačenja i postajanja trenerom je, osim u Letoniji, radio par godina i u Budiveljniku. Od prošle sezone je trener Nižnjeg sa kojim je igrao EL i koji je pod njim delovao pristojno.

Ko im je najbolji igrač?

Jānis Blums je moj pik za ovo. Osim što godinama kao kapiten predvodi svoju reprezentaciju, u Evropi je sagradio sebi reputaciju sjajnog šutera za tri poena. Prošla sezona mu je bila kruna karijere, ugovor u Panatinaikosu, ali nije prošla najuspešnije. Od ove godine će biti u Avelinu.

Janis-Blums-large-Euroleague

Dairis Bertāns (stariji brat nama poznatog, nikad prežaljenog, Davisa) je takože odličan evropski bek. Već je nekoliko godina u Bilbau, mada igrama u Letnjoj ligi pokušava da se nekako zavali u NBA. Jānis Strēlnieks je takođe solidan šuter, igra u Brose Basketsu. Jānis Timma je atletski nadareno krilo iz Zenita, a Kaspars Bērziņš je solidna četvorka koja je sada u Nižnjem.

Valja još napomenuti da kada god Timma dobije loptu valja uzviknuti: ”Timma!


Hvala što ste čitali, u nastavku sledi drugi deo koji će se baviti grupom timova koju sam krstio nazivom ZAJEBANI, u kojoj prvi put u ovim najavama nailazimo na timove koji zapravo mogu da se umešaju u razgovor o medaljama.

Hvala vam što komentarišete i što nas hvalite, nadam se da ćete i ove tekstove šerovati i tako učiniti da dospeju do još više ljudi, jer će i nama što pišemo i vama što čitate biti sve mnogo zanimljivije uz diskusiju. Čitamo se uskoro!

Podelite sa prijateljima...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0
Nikola Novakovic

Autor: 

  Društvene mreže:
 • facebook
 • googleplus

3 Komentari

 1. Finci imaju dva crnca jer je Murphiju mater Finkinja, igrala za njihovu reprezentaciju

  Ne znam tko je jos osta od drzava, ali osobno imam Gortate malo vise. Kulig i Slaughter ce drzat reket otvorenim jer ce visit iza linije trojke, a Kosarzek valjda moze okrenit koju pick igru s Marcinom

  • Malo više u smislu da su gori ili bolji?

   A znao sam da ima neka začkoljica, čime se sve neće služiti, nateraše ženu da se porodi u Finskoj! 😀

   • Bio napisao poduži komentar jučer na Poljsku, stisnio koment i zatvorio telefon. Dokaz, glupan

    Uglavnom, pisalo je da su mi Poljaci prvi ispod one neke zamišljene crte uz Gruziju, obje u top 10 bi svrstao. To je ukratko, a u dugo, uzgubio sam volju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *