Pages Menu
TwitterRssFacebook
Meni kategorija

Tekst napisao dana феб 12, 2016 u kategoriji Košarka, Polusvet, Sport | 0 komentara

Najpokvareniji igrači u ovoj NBA sezoni

Najpokvareniji igrači u ovoj NBA sezoni

Ko je vruć (osim Generala Tua), a ko nije? Ko je unutra, a ko je vani? Ko je Sveti Sava, a ko je Đavo? Ko je doup, a ko je vek? Ko šika belo, a ko puši krek? Odgovore na ova pitanja, a i mnoga druga vam donosi Polusvet u tekstu u kojem govori o moust impruvd i moust fagd ap igračima ove NBA sezone (u odnosu na prethodnu, jelte).

Igrači nisu poređani po nekom redu, već su navedeni metodom psihičkog automatizma – kako je meni palo na pamet. Ovo je obično deo teksta u kojem kažem nešto tipa sezona se zahuktava, tek nas očekju najbitnije i najzanimljivije borbe, u drugoj polovini, posle ol-star pauze, ali tužna realnost je da ovo nikako nije tačno. Ukoliko Voriorsi ostanu zdravi, očekuje nas kurac od ovce od zanimljivosti, jer su u ove dve nedelje dokazali da su neprismrdljivi (to je reč za koju volim da mislim da sam je ja izmislio – to je kad niko ne može da ti prismrdi). Neki dan sam slušao Zeka Loua i rekao je jednu dobru stvar (parafraziram): Toliko gledam ove proklete košarke i toliko mi je mozak njome opterećen da sam počeo potpuno da zaboravljam ono što se dešavalo pre dve godine u ligi, a kamoli ranije.

I to je istina živa, Lou je naveo primer Kevina Lava koji je pre samo dve godinice svojeručno nosio jedan od najboljijh napada lige igrajući kao MVP kandidat, a sada zapravo neki Salindžer sa boljim nutricionistom. Slična stvar se dešava i kod mene, mada definitivno ne gledam toliko košarke koliko je gleda Zek Lou, ali i moji moždani kapaciteti su zauzeti ipak i nekim drugim stvarima. Uglavnom, Toni Alen je u tolikom kurcu da se više ni ne sećam kako je on pre 3 godine bio jedan od glavnih šrafova tima koji je igrao finale Zapada. Svega toga čovek može da se podseti u ovo divno vreme brzog interneta, ali malo je zabrinjavajuće koliko mi se mozak ulenjio. Sećam se, kada sam bio lima mogao sam da se setim svakog gola sa Svetskog prvenstva 1998. u Francuskoj i kompletnih prvih postava svake jače reprezentacije. Mogu većine toga da se setim i danas. A sada, kada mi treba 6 puta da mrdnem prstom da bih upalio basketball-reference, sada ne znam ništa pod milim bogom. Ali mi to ne smeta da pišem blog!

No, to nikoga ne zanima. Aj da vidimo, počinjemo prvo od onih koji su se ove sezone metaforično usrali u gaće.

POKVARENI

Samo da stavim jedan disklejmer na početku nabrajanja. Ovde obraćamo pažnju samo na igrače koji su se poboljšali/pogoršali u odnosu na prethodnu sezonu. Tako da nema rukija, nema igrača za koje se očekivalo da ove sezone eksplodiraju pa nisu, a trudio sam se da budem blag prema ljudima koje su prethodne ili ove sezone izjele povrede. Tako da, npr, nema Vesa Metjuza, mog brata, jer je pokidao Ahilovu tetivu i sad mu treba malo da se vrati u formu i skine svoj Tex-Mex stomačić.

Mnoge igrače sam nesumnjivo prevideo. Ne ustručavajte se da date sugestije u komentarima, samo nemojte baš da me psujete, osetljiv sam.

Igrača ima dosta, pa ćemo o njima ukratko. Let’s start this shit!

Deni Grin – čovek koji je počeo da šutira trojke značajno lošije

danny_green.jpg.size.xxlarge.promo

Ispao je car po završetku prethodne sezone potpisavši ugovor sa Spursima kojim je dobio osetno manje para od onoga što mu je bila tržišna vrednost. Tim potezom je pomogao u otvaranju mesta na kapu, mesta koje im je dozvolilo da angažuju Oldridža. Pravi potez pravog Spura, što se kaže. Grin je već zabeležen kao neko ko će u narednoj deceniji biti član jezgra tima koji će predvođen Oldridžom i Lenardom ostati relevantan i po povlačenju Timija, Tonija, Manua i Popa.

Ovde je problem jer je došlo do male greške u matriksu, i Grin ne nastavlja da napreduje kako je planirano. Sve brojke su mu u osetnom padu, šuterske ponajviše, a to je aspekat u kojem se od njega najviše očekivalo. Odbrambeno je isto potonuo, te je, imajući u vidu njegovu trenutnu formu, teško zamisliti da opet čuva Lebrona ili nešto tome slično. Zlatno pravilo NBA je da se nikada ne precenjuje učinak igrača u sezoni u kojoj se bori za novi ugovor (a to je bio slučaj sa Grinom u prošloj godini), ali ovakav pad od stabilnog čoveka u najstabilnijoj mogućoj organizaciji je dosta neočekivan.

Ali ipak, i dalje sam mišljenja da ovo neće predugo trajati, i utisak je da je ovo samo kratkoročan trend. Grinovo telo još uvek nije u fazi propadanja, a i dalje igra sa sjajnim dodavačima poput Dijaa ili Manua tako da će do daljnjeg imati dovoljan broj otvorenih pozicija. Samo malo da dođe sebi.

Nene – čovek koji bi svake godine mogao da bude na ovoj listi od kada je došao iz Denvera

nene_god_injuries_2

Nene je na zalasku svoje veoma uspešne NBA karijere tokom koje nikada nije nije postao Ol-Star, niti prva opcija svog tima, a obećavao je. Doduše, daleko od toga da se ispostavio kao nekakav promašaj, ali u poslednjih pet sezona on jednostavno ne može fizički da izdrži nivo potreban za takmičenje u NBA ritmu.

Stalno povređuje nešto drugo, te odsustvuje, pa provodi značajne periode u traženju forme. U ovom izdanju Vizardsa koje pristojno funkcioniše već nekoliko godina on igra četvorku, a sa svojih 120 kila definitivno nije u skladu sa tendencijama u ligi. Vašington igra bolje bez njega, koristeći Hamfriza ili Dadlija na četvorci jer im mogućnošću šuta za 3 poena otvaraju prostor za Volove i Bilove ulaze. Više nije ni toliko pouzdan šuter sa poludistance kao što je nekada bio, a i provodi sve manje minuta na parketu. Ove godine mu ističe ugovor i teško je da će ga produžiti. Koristan će biti nekom timu kao visoki sa klupe, ali za znatno manje novca od ovih 13 miliona koje mlati sada.

Pol Pirs – čovek koji sada može da radi samo jednu stvar,

paul-pierce

Ta jedna stvar bi trebalo da bude pogađanje teških šuteva u gustim završnicama. On ove sezone deluje daleko sporiji nego u Vašingtonu i ne može da šutira toliko dobro da bi opravdao svoju sporost u odbrani. U završnicama je svakako i dalje koristan zbog ogromnog iskustva i još ogromnijih muda, ali deluje mi da su mu noge prespore da bi mogao sam sebi da kreira iole dobar šut.

Malo je i rob svog imena, te ne može da se očekuje da Pol Pirs igra onako kako je Majk Miler igrao u Hitu, pa često dobija i šansu da driblingom ostvari prednost, a to više stvarno ne funkcioniše. Šutira 33% iz igre, PER mu je 7, onaj VORP je u minusu. Jebi ga, došlo je i to vreme da mu minute jedu Mba a Mute i Ves Džonson samo na osnovu toga što ne bacaju svoj tim u ponor nepostojećom odbranom na način na koji to Pirs radi. Ipak, 38 godina je 38 godina. Osim ako nisi Dankan, tj. vampir.

Toni Alen – čovek koji više ne može da radi ni tu jednu stvar koju je znao

toni alen

Njemu ne može ništa da se zameri, kao ni čoveku koji ide posle njega na listi. Grajndfadr konačno gubi tlo pod nogama jer je vreme došlo po svoje. Alen ionako nikada nije mogao da se osloni na talenat da ga drži u ligi, ali je to maestralno nadoknađivao fizikalijama, ali ponajviše ludom glavom i borbenošću koja ga je i dovela do prve odbrambene petorke lige i statusa jednog od najpoželjnijih igrača zadatka.

Trojku nikada nije uspeo da dotera makar do prosečnog nivoa kako bi sebi obezbedio makar odstupnicu u slučaju da fizički padne, na ulazima je uvek bio nesiguran ukoliko ne može da zakuca, ali je uvek mogao da zaključa direktnog protivnika.

Sad se ipak pogoršao u odbrani, kao uostalom i ceo Memfis. Odjednom, njegova uloga na parketu je nepostojeća, mada je i dalje značajniji za tim od mrtvog Kortnija Lija koji kao da je u hibernaciji.

Ova sekvenca možda i najbolje oslikava kakav je to lik bio – sve ću da promašim, ali ću sve i da pokupim. Bio je šampion, bio je jedan od tvoraca dobrog tima u Memfisu, odlična karijera. Božmeprosti, ko da je riknuo.

Kajl Korver – čovek kojem se ovaj pad nikako ne može zameriti

kyle korver

Ma ko bi rekao? Jednostavno, ljudsko telo nije kreirano tako da može da šutira trojke 50% ili skoro 50% tokom perioda dužeg od dve godine. I tako će biti barem dok malo ne evoluiramo ko rasa. A možda već i jesmo, pa me Kari demantuje u narednih pet godina.

Korver je bio u sumanutoj formi prethodne dve sezone (naročito prethodne), i ovaj pad se dao očekivati uzevši u obzir da je čovek u 35. godini svog bivstvovanja na ovoj plavoj lopti. Da li je njegov pad posledica pada igre celokupnog tima Atlante, ili je pad Atlante posledica njegove lošije igre je i dalje nepoznanica, kokoška-jaje situacija. Uglavnom, noge su malo sporije za istrčavanja kroz blokove i fali mu malo odraza, a i u odbarni je iz istih razlogao popustio. U odbarni je uvek bio potcenjen, uvek je bio solidan na tom kraju parketa.

Najsmešnije od svega je što on i dalje šutira trojke oko 37% što je sasvim okej i natprosečno, ali u odnosu na 49% lane, ovo je ogroman pad koji se oseća na igri celog tima. I, ne zaboravite, on nije neki ćoškaroš poput npr. gorepomenutog Denija Grina, on je lik koji za svoje pozicije za tri naporno radi bežeći od protivničkih terijera. Vreme je da mu se malo prilagodi uloga, kao i procenat napada koje završava.

Nikola Mirotić – čovek koji nam je odradio klasičnu mošu

nikola mirotic

Ovde moram da priznam da upliv u moju odluku imaju i izneverena očekivanja, mada sam rekao da ih neću uzimati u obzir. Posle odlične ruki sezone u kojoj je bez mnogo dileme bio najbolji ruki u ligi (svako je mogao da ubaci po 20 poena divljajući kao Vigins), a ove sezone je u njegov tim stigao trener koji voli igrače koji su taman poput Mirotića.

Kod Hoiberga je Mirotić trebalo da dobije veću slobodu, i dobio ju je, ali je jedno vreme toliko loše igrao da je izgledalo kao da se te slobode svojeručno odrekao. Posle se malo popravio, ali za sada to izgleda loše. Napredne i Per 36 brojke su mu iste ili malo lošije nego što su bile prethodne sezone, a to je ono što najviše brine. Kad ćeš čoveče da napreduješ ako ne sada? Doduše, on nije klinac iako je sofmor, to se prečesto zaboravlja.

I ove sezone je ponovo provodio neke minute na trojci jer je bio dosta jadan u odbrani. Možda mu krene na bolje kada se bude obavila čistka visokih igrača u Čikagu, ali za sada deluje dosta slabo. Čak i slabije kada ga gledam, nego kada gledam brojke.

Goran Dragić – čovek koji je talac svojih saigrača

goran dragic

Dragon igra sezonu kojoj se nismo nadali, ali koja je, uzevši u obzir sve okolnosti, dosta realna. Dragić je jednostavno ball-dominant plej kako kažu, i on najbolje od sebe daje isključivo ako je u situaciji da on prevashodno kreira za sebe i druge. To najčešće radi ulazima u reket posle kojih završava pod košem ili proigrava.

U Majamiju mu je takav način funkcionisanja apsolutno nedozvoljen i neomogućen. Lopta je uglavnom kod Vejda koji voli da je zaustavlja i carini, te je, u minutima kada su Dragić i Vejd na parketu, Slovenac primoran da igra bez lopte, a tu se ne snalazi naročito dobro. Nikada nije bio neki spot-ap šuter. Što je još gore, čak i u trenucima kada je on organizator napada, situacija mu je daleko od idealne zbog lošeg spejsinga ovog tima u kojem ne postoji nijedan iznadprosečan šuter osim Boša.

Svaka brojka mu je u padu, ne u strmoglavam padu, ali u konstantnom padu koji nema nameru da prestane u ovom kontekstu. Jebi ga Gogi, skrljaj Vejda na treningu, šta da ti kažem.

Al Džeferson aka Debeli Albus – čovek koji je voleo kanabis

al jefferson

Debeli Albus je počeo da se raspada fizički pre te zavrzlame sa suspenzijom, tako da, budući da već ima 30 godina, možemo reći da se njegova karijera kao ozbiljnog NBA startera-centra ubrzano približava kraju. To nam dosta i govori o tome koliko se isplati ulagati u svoje telo ako si NBA košarkaš. Nema teorije da bi npr. Dankan dočekao ove godine kao relevantan igrač, a da je tokom cele karijere imao stomačić. Slično je zadesilo i Berona Dejvisa npr. Igrači Džefersonove konstitucije definitivno brže stare.

Ovo malo što je igrao ove sezone (20ak utakmica) takođe ukazuje na neminovan pad. Sporiji je, manje energičan, što sa sobom nosi i lošije procente iz pos-ap situacija, njegove sprecijalnosti. Ukoliko stvari nastave da se odvijaju ovim tokom, posmatraćemo prošlu sezonu u Šarlotu kao njegovu ”poslednju dobru sezonu”.

Entoni Dejvis – čovek koji nas je malo zabrinuo, pravo da vam kažem

entoni dejvis

Da se razumemo, uništavaju ga ljudi „odozgo“ nekompetentnim vođenjem. Već su opevane njegove muke sa saigračima koji ga okružuju, naročito petorka sa kojom trenutno ima „čast“ da startuje, petorka koja se sastoji od Norisa Kola (Obrva verovatno plače za Išom Smitom trenutno), neki lik iz NBDL-a, Alonzo Dži koji nije bio dobar igrač ni kada je bio mnogo bolji nego što je sada i Omer Ašik. Eto, to je petorka sa kojom on igra.

Jasno je da mu nisu planirali tu petorku na početku sezone, povrede su ih uništile. Tajrik se sjebao iako je igrao relativno solidno, Gordon se polomio za promenu, Džru je isto bio povređen pa sada vodi klupu sa Rajanom Andersonom koji je ujedno i ubdeljivo, ali ubedljivo najbolji Dejvisov saigrač. I onda nije ni čudo što su Pelikansi ovako užasni.

Ali, deo krivice je i na njemu, jednostavno nije onakav kakav je bio prošle sezone. Nije toliko agresivan, pa su mu i odbrambene brojke u padu, a napad proizvodi sam samcijat (naročito kad Anderson nije na terenu), tako da i tu izgleda lošije nego što je njegov realan kvalitet.

Ako ovako nastave da rade, najebali su. Već su povukli niz idiotskih poteza (dva pika prve runde za Džrua madafakin Holideja, alo! plus još ovi ugovori Gordonu i Ašiku, budi bog s nama). Deluje kao da doslovno pokušavaju da mu naprave što gori tim. Ova četvorica koja su u njegovoj startnoj petorci bi grejali klupu u Filadelfiji bez ikakve sumnje.

Markif Moris – čovek koji je idiot, prosto i jednostavno

Markieff-Morris-Suns-x

Jednostavno je jako jako neinteligentan. Ali do te mere da je njegova glupost iritantna. Nisi malo dete, pa šta ako ne možeš sa batom da se igraš? Ako već hoćeš trejd, onda nemoj da se ponašaš kao kreten i nećeš sebi oboriti cenu, te ćeš pre i lakše biti trejdovan. Nije kvantna fizika.

Ponekad odigra utakmicu posle koje bude jasno da je on talentovan igrač koji svojim arsenalom veština itekako ima budućnost u ligi, ali se posle situacija poput one kada se zamalo pošibao sa Gudvinom na klupi tokom tajmautu jasno vidi da će ubrzo propasti, ako odmah ne postane drastično manji debil.

Čovek je krupan i dobar šljaker, a pritom i sasvim solidan šuter, ali džaba to kada on neće da igra košarku za igranje koje dobija milione. U ovom trenutku toliko šteti timu da bi ga trebalo dati za bilo šta, osim za ugovor nekog od turskih centara (Kanter ili Ašik). Mada, kad razmislimo, ovakvo rasulo im pogoduje tankovanju. Ali ne treba se zajebavati sa kulturom i disciplinom u timu, to se kroz istoriju pokazalo kao aksiom.

417932_bajaga-facebook_f

Serž Ibaka – čovek koji se možda malo smorio

SergeIbaka_Thunder_USAT4_2014

Air Congo je u blagom padu. Sve brojke su mu lošije nego lane, ali to i dalje nije ništa strašno. Sada kada sui  Vestbruk i Durent zdravi, jasno je da za njega nema toliko lopti, mada je činjenica da mu ni Vestbruk nije dodavao toliko koliko se očekivalo prošle sezone kada Durantule nije bilo.

Ono što može da zabrine je što su mu blokerske brojke najgore u karijeri, kao i celokupni PER. Ovo može itekako da ima veze sa godinama, što bi bio veliki alarm za OKC. Naime, on ove godine puni tek 27 (kao i ja hoho) i tek sada bi trebalo da ulazi u fizički vrhunac. Uvek postoji šansa da su tamo u Kongu slagali njegovo godište, ali ne možemo na to ozbiljno računati. Ibaka je sjajan šuter i na konto toga može produžiti karijeru i kada mu jednoga dana fizikalije budu opale, ali bez onakvog fizičkog prisustva u odbrani OKC više nema dobru treću opciju kojom se nekada dičila.

Naš dragi Sergeballu LaMu Sayonga Loom Walahas Jonas Hugo Ibaka je možda na početku kraja, a možda se samo malo smorio, pa nas ovde štreca. Meni je jako drag igrač i nadam se da će izdržati još minimum 4 godine na ovom nivou.

Džo Džonson – čovek koji mirno može reći ”So long and thanks for all the fish”

Pistons Nets Basketball

Lik je zaista jedan neradnik i lenština koji se tokom cele karijere šlepao zbog svog vanserijskog talenta. Sad, pod stare dane, noge su mu otišle i više ne može efikasno kao ranije da napada iz driblinga, da se guzi u postu, ali ponajmanje može da isprati ljude u odbrani.

Imao je dobru karijeru, namlatio je masne pare, ali ovo je godina kada je pao u ambis i definitivno prestao da bude na nivou NBA startera. Nekoj ekipi koja će ratovati u plej-ofu bi bio zlata vredan na klupi, kao pouzdan šuter i čovek koji je uvek bio klač, ali pitanje je ko ima resurse da ga dovede. Bruklin je u kurcu koji nema naznake prestajanja tako da će pokušavati da ga uvale kako god mogu za makar malo budućnosti. Bruklin trenutno nema sadašnjost, ali to se da preživeti, ali nemati budućnost je vrlo zajebano.

Taj Loson – čovek koji je ljubitelj dobre kapljice, ali ne i of-ball uloge u napadu

taj loson

Ja sam, kao i mnogi, mislio da će ovo biti dobar trejd, zato što je Loson dobar igrač. Dobar plejmejker koji zna da trpa, ali i organizuje, čovek koji je takmičar i koji talentom može da podigne Hjuston na stepenicu iznad – u krug legitimnih favorita za naslov.

Avaj, ispade ovo jedan od promašaja decenije. Iskren da budem, nije mi jasno kako su Roketsi mislili da upare njega i Hardena u startnoj petorci, ja sam mislio da će koristiti Losona kao šestog čoveka koji završava utakmice u nekoj niskoj postavi. Ovako, zajedno sa Hardenom u napadu nije imao nikakvu ulogu jer nije čovek koji je opasan bez lopte u rukama, a u odbrani je tek bio kriminalan jer nije bilo kojekakvih Vilsona Čendlera da ga sakrivaju. Tj. tu je Ariza, ali ne može jadnik da čuva tri lika kada je u petorci sa Losonom i Hardenom.

Sada, kada su videli da je stvar otišla predaleko, preselili su ga na klupu, ali je Taj u tolikom daunu da više ne zna ni ono što je rutinski radio. Imajući u vidu njegovu istoriju sa cirkom, nadam se da za jedno tri godine ne ”uradi Odoma”.

Na ovoj listi umalo da završi i sam Harden, kojeg je toliko bolela patka da igra košarku na početku sezone da me je užasno nervirao, ali sada igra kako treba i pokazuje da je ipak klasa. Ali, takvim ulaskom u sezonu pokazuje da definitivno nije u rangu sa Stefom, Lebronom, Durentom, Vestbrukom i Kavajem, ljudima koji su po karakteru šampioni, ako već nisu po nakitu.

Timofej Mozgov – čovek čija povreda ipak nije bila toliko teška da opravda ovoliki pad

mozgov

Po svakom kriterijumu je značajno gori u odnosu na prethodnu sezonu i to je veliki problem za Kavse. Zaštita reketa i skok su bile stvari koje su ga činile jednim od bitnijih ljudi u prošlogodišnjem pohodu na finale i čovekom koji im je preokrenuo sezonu (uz odlazak Vejtersa, naravno). Mozgov je odličan centar koji je ogroman i tu ogromnost vešto koristi u oba reketa.

Ove sezone je jako loš. Mnogo je manje pokretan posle oporavka od povrede i čini Kavse odbrambeno značajno slabijima nego što je to bio slučaj prošle godine. Jasno, neće moći da ga koriste protiv svih protivnika u ovom dobu ”niskih visokih”, ali petorka sa njim i Tristanom Tompsonom na četvorci i petici se više ne može koristiti, a prošle sezone je bila ključna za uzimanje one dve pobede Voriorsima u finalu.

BAJAGA, NIJE DOBRO


 

Ovde bih stao sa nabrajanjem igrača koji su imali najlošiju sezonu u odnosu na prethodnu. U nastavku teksta koji sledi uskoro (znam da često lažemo, ali sad ne lažemo), moći ćete da čitate o igračima koji su u ovoj sezoni značajno bolji nego što su bili u prethodnoj.

Podelite sa prijateljima...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0
Nikola Novakovic

Autor: 

    Društvene mreže:
  • facebook
  • googleplus

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *