Pages Menu
TwitterRssFacebook
Meni kategorija

Tekst napisao dana мај 25, 2015 u kategoriji Košarka, Polusvet, Sport | 0 komentara

Nezgodne varijante Istoka i Zapada

Nezgodne varijante Istoka i Zapada

Klikni prvo ovde.

Mislim, neko aplouduje Bajaginu pesmu na jutjub, kao evo ljudi, slušajte, ali ne možete da embedujete na svoje sajtove, ne može, NEMA!

Za jedno čuku vremena bi trebalo da krenem na neku svadbu. Pre nego što odem tamo i naliparim se, otkrio sam da imam slobodnog vremena. Slobodnog vremena koje ću iskoristiti da napišem kratak crtičast tekst za naš sajt, Polusvet. Naš sajt Polusvet, koji smo se dogovorili da ćemo zajedno održavati i uzneti do internetskih visina, moji prijatelji Demdža, Duler, Džigi, Hili i ja, a sada spala knjiga na jedno slovo. Spala knjiga na jedno slovo, a takođe bi trebalo ovde iskoristiti i izreku svi junaci nikom ponikoše, i u crnu zemlju propadoše jer je jedinstvena prilika za to. Mislim, ne bih o imenima, ali…

Pre nego što krenem na finala konferencija koja i jesu tema ovoga, daj da vas malobrojne koji ovo i čitate animiram da šerujete, da komentarišete, pa i da lajkujete iako to smatram najnižim oblikom odavanje poštovanja na internetu. Gledam broj naših lajkova na fejzbuku koji već nedeljama čami na soma i devetsto pedeset i maštam kako bi prebacivanje dva soma lajkova bilo čarobno. Gledam Tonijev Run’n’Gun blog i fejzbuk stranicu sa velikom ljubomorom, tamo on od jednog pravilno uperenog statusa dobije toliku količinu odobravanja, flejma, glupavih komentara, pametnih komentara, konstruktivnih kritika, dokaza debilizma komentatora koliko mi nismo dobili od osnivanja prošloga avgusta. Sa druge strane, to ima veze sa tim što je Toni mnogo aktivniji i temeljniji i sveobuhvatniji glede praćenja NBA. Čitajte njegove tekstove na blogu i na nbacro.com, ali čitajte i naše majku mu.

Dalje, kad sam već ovde, ako neko pored NBA voli i tenis, neka sada uživa jer sledi Rolan Garos i Đokica je u nikad boljoj prilici da ga osvoji. B92 ima čoveka tamo, čoveka koji će pisati gotivan blog (majke mi, obećavam, ne treba da bude nikakve sumnje), i to blog krajnje dojajnog naziva – Ozmo na šljaci.

Nego, kako će ovo izgledati danas? Ne naročito plodno, nekoliko svojih zapažanja sleš stavova ću obrazložiti ukratko. (Valja napomenuti da u trenutku pisanja nisam pogledao treću tekmu finala Zapada, tako da piše iz prespektive negledanja te tekme)

1) Klej ne može da čuva Hardena, ali ga uopšte ne čuva loše?!

Zapravo, da. Klej ga čuva onako kako bi trebalo da ga čuva. Agresivan je, dugačak je, aktivan je rukama, ali ne može da ga čuva. Dve sumanute serije koje je Harden u prve dve tekme imao (naročito serija u četvrtoj četvrtini prve tekme) su teško bile odbranjive i od strane Skotija Pipena. Jednostavno, kada dobije loptu u postu, suviše je hitar da ne napravi makar bilo kakvu prednost u odnosu na čuvara, prednost koja mu omogućuje daylight za fejdavej. I kada to on ubacuje, onda moraš nešto drugo da pokušaš, jer neće prestati da ubacuje. Šalji udvajanje, šalji bilo šta, nek te stigne Džejson Teri onda, ako već neko mora da te stigne.

Hjuston je igrao sasma solidno u oba pravca, a Golden Stejt je imao ozbiljnih štucanja u oba smera u ovoj seriji.

Iz toga sledi da:

2) Hjuston nije zaslužio da gubi 2-0 ali će izgubiti 4-0.

(Sada, budući da sam ovo izjavio, postoji izvesna šansa da se Hjuston vrati i u ovu seriju, možda čak i nikad viđenim scenarijom od 0-3 do 4-3. Ukoliko do toga dođe, naslov sledećeg mog teksta ovde će biti ”Ja sam govno”. Valjda neće.)

Nema teorije da mogu da brane sva napadačka oružja Golden Stejta. U reketu su puni, kada su na parketu Dvajt i Džoš, ali čim uđe Terens Džouns, u reketu dolazi do zjapeće rupe. To tim sa visokim dodavačima kakvi su Bogut i Grin lagano koristi, pa se Barns, Livingston, Igi i ostali nafatiraju poena na najprostije moguće katove. Kapela je sirov kao tartar biftek, ali može da postane igrač, baš je lepo iznenadio, super se kreće za onoliku visinu. Dalje, ma koliko Džejson Teri iznenađivao svojom odbranom na Krisu Polu, teško da može išta Kariju, a Harison Barns je napadački daleko efikasniji, pa da mogu na njemu da ”sakrivaju” Hardena, kao što su to činili sa Barnsom (eh, Beverli…).

Dalje, ne otkrivam toplu vodu, ali za ovu igru Hjustona sa ovoliko trojki potrebni su igrači koji zapravo dobro šutiraju trojke. Pored Hardena, imaju dvojicu u petorci (Arizu i Džeta), a na klupi niti jednog jedinog (Bruer ima svoje momente, Džouns me nešto nije kupio streč igrač).

jason-terry

dzet

Jason-Terry-300x272

3) Drejmond Grin možda nije DPOY, ali je bez ikakve sumnje HPOY.

(Ovde valja napomenuti da je prošlo 24 sata od kada sam počeo da pišem tekst tako da sam odgledao i treću na Istoku i treću na Zapadu, a pritom se i ulivadio na svadbi i pojeo 4 parčeta torte.)

Nema ovde šta mnogo, lik je stvarno carina. Najjači je bio trenutak u drugoj tekmi, kada je Grin ukrao neku loptu i krenuo u 1 na 0 kontru, a Ariza ga stigao i opaučio po rukama sprečivši ga da zakuca. Grin je ustao i krenuo ka Arizi, ali umesto da mu nešto kenja, prodrao mu se: GOOD FOUL MAN, GOOD FOUL!!! I to je to, lik je struja, lik je zarazan, kada vidiš baju da se onoliko cima i bacaka po lopte, kada vidiš kako se bije za skokove, ne možeš a da se ne trudiš i ti. A pritom je taj isti lik odličan dodavač i sposoban šuter.

Hustle Player of the Year.

drejmond grin

 

4) LeBron se možda zajebao

Hajde da se prebacimo do Istoka, prvo malo generalno o seriji, a onda ću se malo podrobnije osvrnuti na treću tekmu finala, sinoć odigranu. Znali smo da je Lebron ostao bez Lava, pa smo znali i da je ostao bez jedne noge Kajrija Irvinga, koja mu je i dalje značila, ali sada je ostao i bez nje. Tako da je ovo vrlo verovatno najgori tim sa kojim je ikada Lebron igrao. On ovde mora da radi apsolutno sve osim šutiranja trojki i skakanja u napadu. Nikada nisam gledao igrača koji je u ovolikoj meri uključen u ovoliki broj stvari koje se dešavaju na terenu. On leti u odbrani sa keca na četvorku (sinoć je u pretposlednjem napadu Atlante čuvao Tiga), dodaje, skače, igra u postu, prenosi loptu… Nikada to nisam video, možda je tako igrao onaj Oskar Robertson, ne znam, nemam pojma. I utiče sve to, vidi se da je na rezervi, možda po prvi put u karijeri toliko. Da li to možda znači da je ipak ljudsko biće, a ne kiborg? Imao je 2013. i 2014. godine u plejofu one grčeve, ali sada prvi put ima zapravo povrede koje ga ograničavaju.

Mislim, Lebron je faca, i verovatno moj omiljeni igrač u ligi, ali je stvarno neviđeni ljakse. To je možda i najveći problem koji Lebron-hejteri imaju sa njim. Što je lik realno sve, samo ne kul. Npr. Kobi je bio kul, da ne može biti kulji, o Džordanu da ne pričam, Dankan je kul u toj svojoj običnosti. A Lebron tamo nešto skače pa udara tablu, pa kao pada na kolena kad se završi tekma, kao ne može više, pa mu onda kao nije jasno kako mu nisu svirali faul. To je njegov najveći problem, Lebronu bi, da živi u Srbiji, Andrija Milošević bio smešan.

Tako da se vrlo verovatno dosta zajebao, jer bi ostankom u Majamiju ipak bio malo više pošteđen sveg ovog tereta. Naravno, nije znao da će mu se tri najbolja saigrača iz petorke povrediti tokom sezone, ali sa druge strane, i Boš se razboleo u Majamiju. I videćemo dokle će da gura, igraće peto uzastopno finale, i to uz ogromnu minutažu. On je praktično u ovih 5 godina odigrao 7 sezona, i to već počinje da ostavlja traga, a meni se još gleda Lebron.

U ovoj seriji, sve počinje od njega i vraća se na njega. Možda i najznačajniji sajdkik je Tristan Tompson koji teroriše Atlantu u skoku, toliko da se Klivlendova prevlast u tom segmentu već podrazumeva. U drugom meču je Klivlend imao 17 skokova u napadu, jbmmu mater, ne možeš to dozvoliti, pa sve da ja Hoksima igram centra.

Hoksi su ostali bez Korvera, za kojeg svi znamo koliko je značajan. Čak i kada ne šutira (a u ovoj seriji baš i ne šutira toliko dobro), on je svestan da je možda i najatraktivniji mamac u ligi, i onda se onako agresivno otkriva, maše rukama i nogama ne bi li skrenuo pažnju na sebe, a za sve to vreme Tig i Horford npr. imaju dobru diverziju da odigraju, recimo, pikenpop.

Ostali su i bez jedno 40% Demarea Kerola, na kom se nažalost vidi da igra sa zadrškom, jel ne može, i ovo je impresivno zaista. U finišima Lebrona uvek čuva Milsep, što bi možda i imalo smisla jer je Lebron zaboravio da šutira trojke, i onda ne mora toliko da mu izlazi, a ima i mišiće za guranje u reketu. U praksi, ipak nema eksplozivnost da isprati Lebrona na ulazima, tako da nije baš efikasan u njegovom čuvanju.

Lebronov napad se mahom oslanja na njega koji deli povratne pasove na trojku gde ih čekaju Smit, Šampert, Delavedova i Džouns. I oni ih ubacuju, što je dobar šlagvort za tačku 5:

5) Šuterska dijareja četverca Smit-Šampert-Delavedova-Džouns je ipak (ne)održiva?!

Mislio sam pre tekme da će ih ipak malo stati, i da će to doneti malo predaha Atlanti, ali zapravo je Atlanti pomogao sam Lebron, koji je odigrao najgoru četvrtinu u plejofu (mislim na prvu u trećoj tekmi) od finala sa Dalasom 2011. Ciglirao je šuteve promašivao polaganja, srljao generalno. Posle 8 minuta Lebron ostaje bez gasa, a Kavsi šalju na parket petorku Delavedova, Džej Ar Smit, Merion i njegovih 37 godina, Džejms Džouns i Tompson. Finale je konferencije, ovo je tim koji ga igra.

Budenhauzer je rešio da menja nešto jer je bilo očigledno da ovako više ne ide. Prvo je uzeo Šrederu minute na kecu i dao ih debeljuškastome Šelvinu Meku, a Šredera stavio na dvojku. (Na dvojci se otvorilo mesta neigranjem Korvera, pa je ušao umesto Bejzmora.) U drugom poluvremenu mu nije dao da igra ni na dvojci jer je stvarno bio užasan. I zašto ga Amerikanci glupi zovu Šruder? Ono ”ö” se izgovara kao ”e” sa usnama nameštenim za ”o”. Ne može nikako da bude ”u”, glupi ‘merikanci. Šreder je dobro prezime, btw.

Shredder87

gerh

Druga promena kouč-Bada je oduzimanje minuta Peri i davanje istih Majku Skotu.

goodbye_michael_scott

Nažalost, ne ovom Majku Skotu. Kako Atlantinog trennera onda Amerikanci zovu Budenhauzer, sa ”u”, a kao nadimak mu je Bad, sa ”a”? To je baš debilski.

Posle Horfordovog isključenja sam mislio, eto nama Pere, ali je ostatak minuta pod košem popunio Muskala. Što se tiče Horfordovog isključenja, realno mi je glupo, mada razumem zašto su ga isključili. Kapiram kako Delavedova može da bude iritantan, ali deluje da nije namerno povredio Korvera. I ne priča mi se o tome više.

Budenhauzerova ideja je uspela, doprinos klupe je bio veći, naročito je Mek bio značajan u trećoj četvrtini. Šreder je fizički moćan i ima potencijal (no dr Gordan), ali je još klinac i zaleće se više nego što bi trebalo – dosta se kurči s obzirom da nije još izrazito dobar plej, takoreći. Mek je pravi plej, i dao im je tečnu igru, koja je sa Šrederom stajala jer je on iz nekog razloga mislio da je izgledna akcija driblati na 8 metara i onda zategnuti trojku iz driblinga. Postava sa Skotom na četvroci je niža, ali je u napadu ubitačnija jer je Skot ipak daleko bolji šuter od Pere. U trenucima kada Lebron igra četvorku, ovo je sasvim razuman potez i ne znam zašto mu Budenhauzer nije pribegavao ranije.

Na kraju je Lebron ubacio, a Tig i Mek nisu, i to mu je to. Ovi timovi su i bez svih ovih povreda bili ograničeni, i inferiorni u odnosu na Golden Stejt, ali sada, pošto su ih povrede obogaljile i jedne i druge, stvarno nemaju ni zrno šanse u finalu. Mada će biti zanimljivo videti Lebrona na Stefu.

No homo.

andrija milosevic

Podelite sa prijateljima...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0
Nikola Novakovic

Autor: 

    Društvene mreže:
  • facebook
  • googleplus

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *