Pages Menu
TwitterRssFacebook
Meni kategorija

Tekst napisao dana окт 17, 2014 u kategoriji Fudbal, Polusvet, Sport | 0 komentara

Puštanje “zmaja“ ili fudbalska utakmica?

Puštanje “zmaja“ ili fudbalska utakmica?

Čekao sam da prođu dva dana, da se slegnu utisci posle utakmice. Da, znam, obično se utisci posle jedne utakmice odmah sutradan sabiraju, ali ovo nije bila obična utakmica. Nije bila ni utakmica, možda do 42. minuta. Baš sam mislio da napišem jedan tekst o lepoj atmosferi na stadionu, dobrom navijanju, pobedi reprezentacije Srbije, ali su se Albanci potrudili da pažnju sa sporta, sportskog nadmetanja i zdravog odnosa prema grbu i dresu reprezentacije, skrenu na politiku.

Tako je ova utakmica ili ono što je od utakmice ostalo, bacila senku na ogroman uspeh mlade reprezentacje Srbije koja je pobedom od 2:1 u gostima protiv prejake Španije, uspela da se kvalifikuje na U21 EP.

Dok smo ušli na stadion prošli smo tri prstena. Prvi prsten 80 metara udaljen od samog ulaza istočne tribine, drugi prsten je odmah na 5 m od ulaza, na kom se stvorila tolika gužva da bi nam Ćićolina pozavidela na gomili. Treći prsten je sam ulaz, gde policija pretresa, za razliku od prva dva gde su to činili redari. Tražili su nam lične karte uz ulaznicu, ljude koji nisu imali karte, a koji su pokušali na “foru“ da uđu na stadion su uspešno eliminisali. Dobro ne baš svi.

Ušli smo na stadion, lepa atmosfera, narod raspoložen, bili smo u prvim redovima na istoku, i nije nam bilo krivo što ćemo meč gledati iz “mravlje perspektive“ samo da ih odvalimo 3:0 što reče Goksi. Sama utakmica bila je malo zanimljivija od tekme IMT-Grafičar. Jedni napadaju, i kontrolišu igru, drugi igraju 5-4-1, tzv. “double-decker“ sistem. Mi smo imali dve dobre prilike u 7. i 16. minutu, a s obzirom na to koliko smo držali loptu u posedu morali smo da stvorimo minimum deset. Albanci su imali takođe dve odlične šanse u 35. i 36. minutu, posle očiglednog pada koncentracije naših fudbalera- Kako god, u 42. minutu je rezultat bio 0:0. Odjednom iza severne trinbine se pojavljuje neki NLO, prvo nismo mogli da razaznamo o čemu se radi, a onda je usledio flash, mrak na oči, pritisak 300/200. Naravno sudija Etkinson nije obratio pažnju na to, gospodin dolazi iz Engleske, verovatno je pomislio da je nekakva reklama. Naši igrači su pokušali da mu skrenu pažnju, ali utakmica je u toku, lopta ide od noge do noge. Štoper Mitrović je stajao odmah ispod zastave nakačene na dronu koji je leteo iznad terena i uspeo da skoči dovoljno da supusti zastavu, mirnim pokretima počeo da je skuplja. Međutim, Beogradska publika je prvi put imala prilike da vidi kako Albanci brane svoju zastavu – potrčali su kao zveri ka Mitroviću i izazvali sukob. E to je ključni deo na koji UEFA mora da obrati pažnju kod izricanja odluke – KO JE VIŠE KRIV, A KO MANJE. Mitrović je želeo da se utakmica nastavi i uklonio neželjeni transparent, koji bi bio predat verovatno nekom redaru, on bi je sklonio do delegata koji bi uneo “politički zabranjeni transparent“ u izveštaj.

Izvor: www.b92.net

Leteća Albanska zastava u geografskom obliku velike Albanije je direktna i smišljena provokacija za koju su znali svi od vrha FS Albanije do igrača, a možda i državni vrh te zemlje, obzirom da je letelicom upravljao rođeni brat sadašenjeg premijera Albanije. Sada se postavlja pitanje prvom bezbednjaku Srbije, zašto su dovukli 3000 žandara u Beograd i od grada stvorili ratnu zonu. Sve što gmiže neće promaći čizmi žandarmerije, ali ono što leti, e to jebiga ne mogu da uhvate, teška oprema, kapiram. Albanci su nas, priznali ili ne, inteligentno isprovocirali, znali su kako će publika reagovati, da može doći do incidenta, za koji bi Srbija bila kriva, a UEFA donela odluku da registruje službeni rezultat 0:3 za Abaniju. Mitrović je uspeo da poleti na trenutak i uhvati zastavu, sa namerom da je ukloni sa terena, međutim albanski igrači su se u tom trenutku zaleteli i izazvali incident na samo terenu, “braneći zastavu“, otimajući je iz ruku naših igrača, kao i izazivajući tuču među fudbalerima. Izjava fudbalera Džake: “Nisam želeo da naša zastava bude u rukama “škije“.“ (škija: svinja, pogrdni naziv za Srbe) govori više o samom incidentu nego što se čini. Albanci su ovu provokaciju izazvali smišljeno i svi u hijerarhiji njihovog saveza su znali šta sledi. Malo mi je neverovatno da se dron spusti sa vrha crkve u Humskoj. Taj dron je mogao da nosi bombu, dinamit, petarde, žele zeke, plišanog medu, šta god zamislite, a naš ministar policije Stefanović dr Nebojša i Predsednik Republike sede u loži nedaleko od čoveka koji pika PES preko džojstika. Koji Holivud jebote. Ne znam da li taj čin govori više o našim bezbedonosnim službama ili o albanskoj lukavosti i našoj, više puta ponovljenoj, naivnosti. Da su naši navijači u Tirani razvili zastave “Velika Srbija“ sada bi ih tražili po žutim kućama i dubokom kreču, samo Air Max od njih bi ostao.

Kada je utakmica prekinuta sve predloge FSS o nastavku utakmice, koje su podržali sudija i delegat utakmice, FS Albanije je odbio, kao i kapiten Cana koji je prisustvovao razgovoru u ime ekipe. Izgleda su Albanci čekali VIlijama Vokera da izvrši uviđaj, pa da proglasi još jedan “Račak“ na Partizanovom stadionu. UEFA mora da obrati pažnju na tri stavke kada je FS Albanije i reprezentacija u pitanju:

  1. Navijačima Albanije je bio zabranjen ulaz na stadion, samim tim, logično i unošenje transparenata, jer je FS Albanije odbio da pošalje spisak navijača, što je obaveza propisana pravilima UEFA kod visokorizičnih utakmica.
  2. Incident koji je izazvao Olsi Rama je na nivou diplomatskog incidenta, jer je on u Srbiju ušao sa albanskim pasošem i to sa diplomatskom delegacijom Republike Albanije i delegacijom FS Albanije, što je direktno mešanje politike u fudbal i najgrublje kršenje UEFA propisa.
  3. UEFA mora da ima u vidu predloge FSS koji su upućeni FSA, delegatu i sudiji utakmice. Sve predložene varijante su naišle na podršku sudije i delegata utakmice, dok je sve predloge, propisane UEFA pravilima, FS Albanije odbio.

 

Izvor: www.b92.net

Srbija će sigurno biti žestoko kažnjena zbog upada navijača na teren, što novčano, što sa igranjem pred praznim tribinama. Iako se Srbiji na teret stavlja više tačaka nego Albaniji, što je logično jer smo domaćini, mislim da bi UEFA morala da registruje utakmicu 3:0 u korist Srbije (što se neće desiti) ili organizovati nastavak utakmice sledeće nedelje na istom mestu pred praznim tribinama. Svaka druga odluka, pa čak i odluka odigravanja utakmice na neutralnom terenu bi bila izjednačavanje naše i albanske krivice u ovom incidentu.

 

Osećaj posle utakmice je kod svakoga drugačiji, ali preovladava osećaj poniženja u sred Beograda, drugi osećaj, barem kod mene – bezbednjaci su se specijalizovali za “pasiranje živog mesa“, ali slabo se razumeju u široki dijapazon mogućih izvršenja terorističkih napada, a da nije “udri preko glave pendrekom“. Na kraju krajeva, ko se nije makar malo naložio kao mladi pavijan u trenutku puštanja “zmaja“ na stadionu nije nikakav navijač, niti ljubitelj fudbala. Jedva čekamo 43. minut.

Podelite sa prijateljima...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *