Pages Menu
TwitterRssFacebook
Meni kategorija

Tekst napisao dana jan 12, 2015 u kategoriji Košarka, Polusvet, Pop Kultura | 1 komentar

Top 15 uvredljivih individualnih skandiranja srpske košarke

Top 15 uvredljivih individualnih skandiranja srpske košarke

Košarka u Srbiji je jako uspešna kad se u obzir uzmu finansijska moć i veličina države, tako da mi ispadamo jedna od retkih zemalja na svetu u kojima prosečan čovek zapravo gleda košarkašku ligu. Ljudima je ostala navika još od Jugoslavije, kada smo imali najbolju ligu u Evropi, tako da mnogi po inerciji i gledaju košarku, iako više nije ni izbliza toliko kvalitetna. Sa druge strane, srpska košarka je neizmerno kvalitetnija od srpskog fudbala, pa ljudi koji jednostavno vole iole kvalitetno sportsko nadmetanje i dolaze u hale da gledaju.

Početkom devedesetih mnogi navijači fudbalskih timova (pre svih Partizana i Zvezde) počeli su da dolaze na utakmice košarkaških timova svojih sportskih društava i sa sobom su doneli i deo fudbalske navijačke kulture. Tako su nastale zastave, koreografije, i takvi kurci, petarde i baklje u hali (koji retard moraš da budeš), ali i organizovano pevanje i navijanje. E, odavde nama već počinje da bude interesantno, jer iako je skandiranje na košarkaškim utakmicama uvek postojalo, od tada počinje da bude organizovanije, masovnije i stalnije.

No, ono što je najbolje od svega je to što naša košarka, prepuna skandala i kojekakvih gnjida na bitnim mestima, pruža neiscrpnu inspiraciju navijačima da smišljaju razna duhovita skandiranja. Teme se protežu od dnevnopolitičkih, estradnih i kulturoloških, do jednostavnog zajebavanja nekoga na konto fizičkih mana. Ta zajebavanja su mahom i najuspelija.

Tu uskače Polusvet, polušavajući da ovim, a nadamo se i još nekim drugim postovima, sakupi na jedno mesto usmeno blago tribine i tako ga otrgne od zaborava. Kao nekakav izvitopereni Vuk Karadžić, mada je i Vuk Karadžić bio ozbiljno izvitoperen, tako da je bolje da sam samo rekao kao Vuk Karadžić.

Da bismo nekako mogli da sortiramo listu, morali smo da se držimo određenih pravila, stoga naša lista i ima ovako usku temu za obrađivanje.

Pre nego što pređemo na metod kojim smo do poretka došli, želeo bih da naglasim da je ovo delo svih autora Polusveta, te da su svi čitaoci dobrodošli da na nam u komentarima ukažu na neke od skandiranja koja smo (sigurno) propustili.

METOD

Nije ništa naročito komplikovano, zapravo metod se sadrži u samom naslovu. Bitno je da budu skandiranja, ne pesme. To znači da npr. kultna Pičko Milane neće naći svoje mesto na ovoj listi samim tim što je pesma, a ne skandiranje. Dalje, skandiranja moraju da budu individualna, dakle da se tiču samo jednog igrača/trenera/funkcionera. Onda, moraju da budu uvredljiva, tako da Sad si uz’o trofej Paspalje ne može da bude na ovoj listi. Poslednje, moraju se ticati srpske, tj. regionalne ABA košarke. Poslednji, i ubedljivo najznačajniji parametar je to da skandiranja budu makar i na neki pomereni način, smešna.

Čemu sva ova pravila, pitate se? Otkud znam, da bismo mogli da napravimo iole koherentan tekst, jer bi se u protivnom ovo rasplinulo i nikada ne bismo završili. Zato ćemo, nadam se, i imati seriju tekstova posvećenu vrcavom duhu tribine. Ako nekog skandiranja koje je vama drago nema, to je zato što ne ispunjava neke od kriterijuma gore, ili zato što smo zaboravili da ga stavimo, ili zato što nas je bolela patka da ga stavimo. U svakom slučaju, sve svoje akumulirane frustracije istresite u komentarima.

15. ĆELAV, BRADAT, KO TALIBAN, IGRA BASKET ZA PARTIZAN, MAČVAN KONJINA, MAČVAN KONJINA!!!

milan-macvan-partizan

Ko skandira? Navijači Zvezde.

Kome? Milanu Mačvanu.

Kojim povodom i kojom prilikom?

Tokom plej-of serije između Partizana i Zvezde u plejofu 2012.

Strogo uzev, ovo i nije vređanje, već jednostavno isticanje očitog. Ćelav – bio. Bradat ko Taliban – možda ne baš kao Taliban, ali relativno blizu, igra basket za Partizan – igrao, Mačvan konjina – dobro, ovo je već uvredljivo. Mačvan je kul lik, ali jednostavno ima čudno oblikovanu glavu i time na sebe lako navlači gnev protivničkih navijača. A i dobrim igrama i ložnjavom. Na Makijevu žalost, ovo nije poslednji put da će se pojaviti na ovoj listi.

14. ČUBRILO RODNI!

aleksandarcubrilo

Ko skandira? Navijači Partizana.

Kome? Aleksandru Čubrilu.

Kojim povodom i kojom prilikom?

Tokom Čubrilovog igranja za Partizan devedesetih, u više navrata. A povod? Pa ličio je na Rodnija, jebi ga.

Sada, ja mislim da ovde nije bilo zle namere, iako je Čubrilo katkad znao svima da pojede živce, navijači ga nikada nisu ozbiljno hejtovali.

Čubrilo je dosta rano i dosta neuspešno završio karijeru koja je obećavala, ali meni on do danas ostaje podsetnik na to da bi zakonom trebalo zabraniti da se mladim i talentovanim igračima daju predviđanja tipa Novi Kukoč (to je bio on, pa Bjelica), Novi Bodiroga (to je bio Tepić, Gospode Bože) itd.

13. SVETISLAVE SVETISLAVE, DOĐI NAM DO KLUPE, DA TI DULE DA TI DULE, STAVI GA U DUPE!

13889608596750

Ko skandira? Navijači Partizana.

Kome? Svetislavu Pešiću.

Kojim povodom i kojom prilikom?

U derbijima u sezonama u kojima je Pešić bio trener Zvezde (2008/2009 i 2011/2012). A jednostavno, rimovalo se i stvaralo jednu veoma uznemirujuću scenu.

Pešića zapravo i jeste dosta uznemirilo, pa je jednom prilikom izjavio da je šokiran time koliko su navijači Partizana neprijateljski nastrojeni prema njemu budući da je bio uspešan kao trener nacionalnog tima. Ma zakuni se, jok nego će Grobari da tapšu treneru Zvezde.

12. UZMI DULE ŠAKU LEKOVA!

vujosevic1

Ko skandira? Navijači Zvezde.

Kome? Dušku Vujoševiću.

Kojim povodom i kojom prilikom?

U poslednje dve godine, u kojima Vujošević od nervoznog, neprijatnog i nadasve ogorčenog trenera košarkaškog kluba postaje neurotično čudovište koje ide okolo i davi igrače.

Za ovo skandiranje, navijačima je dobro došla i Vujoševićeva bolest, tako da je to malo jezivo, ali niko ne sumnja da se ni Vujošević ne bi libio da proziva nekoga ko je bolestan kada bi bio u suprotnoj situaciji.

 11. NIKOLA PEKOVIĆ JEBE GOGU SEKULIĆ!

pekovic

Ko skandira? Navijači Partizana.

Kome? Nikoli Pekoviću.

Kojim povodom i kojom prilikom?

Peković teroriše Evropu igrajući za Partizan u sezoni 2007/2008, a nekakva govna od novina prenose trač da se jebava ni sa kim drugim do najvećom grabuljom narodnjačke scene, Gogom Sekulić.

Ovo je nekakav čudan paradoks u kojem se Nikoli iskazuje veliko poštovanje podstičući ga na seksualne odnose sa Gogarom. U svakom slučaju, Peković je te sezone toliko jebao, tako da nije isključeno da je tu u nekom trenutku ni kriva ni dužna naletela i lopata poput Goge.

10. SISAJ VARDALEEE! SISAJ VARDALEEEEEE!

ratko-varda-radnicki-1375277028-258659

Ko skandira? Navijači Zvezde.

Kome? Ratku Vardi.

Kojim povodom i kojom prilikom?

Novembar 2006. Zvezda dočekuje Real Madrid u Uleb kupu. Dok sam istraživao o ovome, naleteo sam na Jutjub klip cele utakmice. Na samom početku prenosa, kamerman lovi ribe u publici i ulovi…. Mašu Mileusnić?

masa mileusnic

Utakmicu je obeležila fenomenalna igra Zvezde (Gurović 35p, Vuk Madafakin Radivojević u utakmici života 17p 10sk i 7as). Poenta priče je da je za Real u to vreme igrao Ratko Varda. Jednostavno je popizdeo kada su mu 10 minuta vikali Sisaj Vardalee, i što je više pizdeo, više su mu i vikali. Delotvorno i smešno.

9. DIVAC MAGARAC KURAC MU JE KRASTAVAC!

divac partizan

Ko skandira? Navijači Zvezde.

Kome? Vladu Divcu.

Kojim povodom i kojom prilikom?

Krajem osamdesetih dok je igrao za Partizan, da bi ga zajebavali.

I dalje nisam siguran u stopostotnu verodostojnost ovog skandiranja, ali se mora priznati da je to još jedan značajan WTF momenat srpske košarke. Zašto bi bila uvreda reći nekome da mu je kurac ko krastavac? Možda onaj mali kiseli krastavac? Ali onda bi valjda rekli krastavčić? Ali to se ne rimuje sa magarac?! Toliko pitanja. Nema logke.

8. UDAVI GAAA! UDAVI GAAA!

vujosevic davi bogdanovica

Ko skandira? Navijači Zvezde.

Kome? Dušku Vujoševiću.

Kojim povodom i kojom prilikom?

Na poslednjem derbiju u ABA ligi.

Vujošević se u davljenje pred kamerama upustio po drugi put iste godine, a žrtva je bio Mihajlo Andrić. Jednostavno, uvek sam se pitao, šta im on radi tek onda kada nema kamera? Mi sa Polusveta imamo teoriju da je uvek jedan igrač Partizana (po pravilu neki igrač sa kraja klupe koji ni ne vidi parketa) zadužen za trpljenje svakodnevnih muka koje mu Vujošević zadaje. Zbog toga dotični igrač i ima taj iznureni izraz na faci. U prethodnim sezonama, to su redom bili Vukašin Aleksić, Bane Đekić, Čakarević (on jadan najduže) i sada Đoko. Dobri Đoko se pobunio i otišao, tako da je sva prilika da će ovo teško breme pasti na mladog Andrića.

BONUS NA POLA LISTE: VRATI SLIKE SVINJO DEBELA!!!

bosch slika

Ko skandira? Navijači Zvezde.

Kome? Vujoševiću.

Kojim povodom i kojom prilikom?

U jednom od najvećih ludila, kada su Vujošević i Čović potpuno flipnuli, i Čović je Vujoševića optužio da skriva nestale slike Vilijema Denijelsa i Hijeronimusa Boša. Jednostavno, ovo je toliko odvojeno od svega realnog i normalnog da nikako nisam mogao da izmislim. Navijači su posle znali da to lepo upakuju u skladno skandiranje.

7. ACO, SRBINE!

Aleksandar-Petrovi

Ko skandira? Navijači srpskih timova.

Kome? Aci Petroviću.

Kojim povodom i kojom prilikom? Da ga zajebavaju, i to izgleda prilično delotvorno.

Svaki put kada igra protiv srpskih klubova, da bi ga zajebavali i da bi on pizdeo.

Ovo skandiranje Aci Petroviću je već postalo folklor regionalne košarke u Srbiji, tako da neko ko makar jednom u svom životu nije skandirao Aco, Srbine Aci Petroviću nije tru fan ABA lige. Skandiranja sa Srbine! su veoma specifična, ali i veoma delotvorna, jer kada se to skandira nekom Srbinu ima konotaciju pohvale, ali kada se skandira nekome ko ne bi želeo da bude viđen kao Srbin, ima konotaciju zajebavanja. Uglavno, Aco od toga popizdi, i smešno je.

6. SILOV’O SI DETE NIKOLA!

BULATOVIC-800

Ko skandira? Navijači Zvezde.

Kome? Nikoli Bulatoviću.

Kojim povodom i kojom prilikom?

U sezoni 2001/2002 na utakmicama protiv Zvezde.

Ovo je već dosta jezivo, ali lepo ilustruje dokle će skandiranja ići ne bi li se neko propisno isprozivao. Povod je to što je Bulatović osuđen za silovanje 1998. Da li je do toga zaista došlo ili nije (kako je Bulatović tvrdio) ne znamo, i ne želimo da znamo. Interestantno je da je uhapšen 2011. u Dominikanskoj republici i da je pritom izgledao izuzetno zajebano.

nikola-bulatovic

5. ĆOKI PUDLA GROBARIMA DUDLA!

coki pudla

Ko skandira? Navijači Partizana.

Kome? Nebojši Čoviću.

Kojim povodom i kojom prilikom?

Tokom finalne serije plejofa lige Srbije prošle (2014. godine).

Nebojša Čović je parče govneta kakvo se retko rađa. Svako ljudsko biće koje drži do sebe mora se osećati ispunjeno kada neko na duhovit način isproziva stvora kakav je Čović.

Kome nije jasno poreklo ovog vrcavog slogana, treba da se podseti ove Vujoševićeve izjave, koja međutim svoje poreklo vuče iz naziva ove knjige popularnog srpskog pisca i pravnika. Na linku možete knjigu i da prelistate.

4. ČOVIĆ VESNA…!

sp-covic

Ko skandira? Navijači Partizana.

Kome? Vesni Čović.

Kojim povodom i kojom prilikom?

Prilikom predstavljana Partizanovog tima pred sezonu 2012/2013. na terenima KK Partizan na Kalemegdanu, a potom često i kasnije.

Jednostavno (ne)odgovarajuće zvučne karakteristike imena prve dame KKCZV koštale su je (pretpostavljamo neželjenog) dolaska u centar zbivanja sprske košarke.

3. VRATI KONJU GLAVU MAČVANE/NIKOLA!

macvan glava

Ko skandira? Navijači Zvezde.

Kome? Nikoli Pekoviću/Milanu Mačvanu.

Kojim povodom i kojom prilikom?

Na derbijima u kojima su za Partizan igrala dvojica pomenutih igrača.

Počelo je kao šaljivo skandiranje Nikoli Pekoviću, a pozdano znam da je kulminiralo tako što se jedan lik na KST-ovom maskenbalu maskirao tako što je stavio masku konja preko glave, a na sebi imao obučen Makijev dres. Glave ove dvojice možda nisu konjske, ali su upečtatljive, što se u surovom svetu tribine ne prašta.

2. KRUŠKO ODLAZI!

kruska

Ko skandira? Navijači Zvezde.

Kome? Draganu Šakoti.

Kojim povodom i kojom prilikom?

Na Zvezdinim domaćim utakmicama krajem Šakotinog mandata u Zvezdi.

Šakotina reputacija pre dolaska u Zvezdu je zbog titule sa AEK-om kojom je prekinuo surovu dominaciju PAO-a. Šakotin tim u Zvezdi je bio obećavajući i predvodili su ga jedan od najboljih evropskih igrača tog doba Milan Gurović, buduća NBA zvezda Pero Antić, Vuk Radivojević i, ruku na srce, gomila potpunih idiota. Projekat je fejlovao, navijači su po ko zna koji put izgubili strpljenje i počeli da traže Šakotinu ostavku. A onda, onda je neki vickasti navijač provalio da je glava Dragana Šakote kruškastog oblika. I stvarno jeste, jebo te.

sakota

1. NOSONJAAA! NOSONJAAA!!!

rasko katic nos

Ko skandira? Navijači Igokee.

Kome? Rašku Katiću.

Kojim povodom i kojom prilikom?

Na ovoj utakmici.

Raško Katić je naš srebrni reprezentativac, Raška su voleli navijači Partizana dok je igrao za Partizan, Raška su voleli navijači Zvezde dok je igrao za Zvezdu, ali Raško ima jebeno veliki nos. I gde god da njegov tim gostuje, biće u nemilosti hale. U trenutku u kojem se odigrava ova utakmica hala u Aleksandrovcu je puna jer jadni naivni navijači Igokee misle da će igrati Evroligu ako budu bili prvi na tabeli, samo zato što su im čelnici EL rekli da će je igrati ako budu bili prvi na tabeli. Tenzija je ozbiljna, u grad dolazi Zvezda, svi su nervozni. Odjednom, Raško počinje da se žali na neki faul, neko u hali odlepljuje i ubrzo 2000 Bosanaca iz petnih žila viče kao nekakvu mantru „NOSONJA! NOSONJA! NOSONJA!“. Ne postoji ništa smešnije.

 

Podelite sa prijateljima...Share on Facebook81Tweet about this on Twitter3Share on Google+1Share on LinkedIn0
Nikola Novakovic

Autor: 

    Društvene mreže:
  • facebook
  • googleplus

1 Komentar

  1. Bozic Pera ciganima stera.

    Picko celava-svaki celavi ili iole procelavi sudija u ABA ligi posle prve lose odluke donesene u Pioniru kad igra Partizan.

    Ima tu jos dosta ne mogu sad da se setim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>